torsdag 29. oktober 2015

Gresskarsuppe med kokosmelk og røkt paprika

Lite er bedre enn en varm, tykk og kremet suppe på kalde høstdager. Mine favoritter er alt som er orange - søtpotet, gulrot og gresskar, og her er det sistnevnte som får skinne. Du velger selv type gresskar, jeg har brukt flaskegresskar fordi jeg synes det gir den beste smaken (jeg prøvde meg på hokaido-gresskar for litt siden. Det smakte pinnekjøtt med poteter, så jeg ville unngått den om jeg var deg, med mindre du digger grønnsker som smaker julemiddag. Vi har alle vår greie). I disse halloween-tider er det fritt fram for å bruke kjøttet fra gresskaret du skjærer ut til dekorasjon. Vil du lage spindelvev i suppa, får du fremgangsmåten her.

Med en liten dæsj kokosmelk, litt chili og ingefær for ekstra sting og kjempegode spicy ristede gresskarkjerner på toppen. Disse får du jo mer på kjøpet uansett. Fremgangsmåte på risting av gresskarkjerner kommer i eget innlegg.


Til fire-fem posjoner:
  • 2 mellomstore flaskegresskar
  • 1 liten gul løk eller fire sjalottløk
  • 4-5 hvitløksfedd
  • En liten bit ingefær
  • 1 buljongterning/fond
  • 1/2 boks kokosmelk eller liten boks (se bilde under)
  • 1 ts røkt paprikapulver eller 2 ts vanlig
  • Lite dryss chili
  • Vann til ønsket tykkelse
  • Salt om nødvendig
  • Evnt yoghurt naturell til spindelvev

Skjær gresskarene i to og ta ut innmaten med kjerner og tråder. Men ikke kast kjernene, disse kan du riste ovnen! Du velger selv om du vil fjernet skallet, skjære det i terninger og koke det mørt, eller legge de fire halvdelene med innsiden ned i en ildfast form med 1 dl vann i bunnen og bake de i ovnen på 200 grader til skallet blir mykt og gir etter ved trykk av en skje. Bruker du kokemetoden, så spar på avkoket, dette kan du bruke til å tynne ut suppa.

Hvor mye er en bit med ingefær? Ca. så mye. Eller på størrelse med en tommel, om du vil. Og vil du slippe å la halve boksen med kokosmelk stå igjen, kan du kjøpe denne lille søte her. Funnet på importbutikk på løkka. Den er riktignok dyrere per liter, men da slipper du å hive. Kokosmelk kan forresten også fryses, gjerne i isbitformer.

Grovhakk løken og stek den gylden i olje i en gryte. Finhakk hvitløk og ingefær og la det frese med i ca ett minutt. Ha så i bitene av gresskar, eller skrap ut innmaten med en skje om du har bakt de i ovn. Ha over buljong og nok vann til at det nesten dekker gresskaret, men bare nesten. La det putre noen minutter. Ha så i kokosmelk og chili og kjør det hele glatt med en stavmikser. Smak deg til med ekstra krydder om nødvendig, og tilsett gjerne mer vann for å justere tykkelsen.



Halloween er rett rundt hjørnet. Hvorfor ikke lage spindelvev i suppa? Edderkoppnett er kanskje ikke vegansk, men dette av plantebasert yoghurt naturell burde være innafor. Du fyller en brødpose med 1-2 ss yoghurt eller rømme og klipper et lite hull i det ene hjørnet, slik at du får en sprøytepose. Start i midten av skålen og lag en spiral helt ut til kanten. Bruk en tannpirker eller annen spiss gjenstand og lag striper som du drar utover fra midten. Værre er det ikke.

Øvelse gjør mester. Og yoghurt er lettere å håndtere enn kokosmelk, så vet du det.

fredag 23. oktober 2015

Tacosalat med ostemarinert grønnkål


Jeg er et utprega tacomenneske, og spiser det gjennomsnittlig en gang i uka. Det er jeg neppe alene om. Det er så eksotisk vi nordmenn klarer å være, og i kjent stil lager vi stort sett alltid litt for mye. Flaks! Sitter du igjen med rester dagen etter? Eller har du bare skikkelig lyst på en digg salat som du faktisk blir mett av? Da er denne perfekt til deg, med proteinrik vegetarfarse og grønnkål som har fått kose seg litt i en ostekrydret marinade. Bruk de grønnsakene du har, her finnes ingen fasit. Og er du litt forberedt, er hjemmelaget guacamole prikken over ien. Dette er mer en fremgangsmåte enn en oppskrift, da du tilpasser målene etter hvor mye du har igjen.
Vel bekomme!

Du trenger:
  • Grønnkål
  • 1/2-1 ss olivenolje
  • 1 ss næringsgjær (kan sløyfes)
  • 1 ts hviløkspulver
  • Lite dryss kajennepepper eller chili
  • Vegansk farse (pluss evnt spiskummin og paprikapulver)
  • Mais
  • Rødløk
  • Evnt. guacamole, tacosaus, rømme, yoghurt etc.

Skyll grønnkålen godt og tørk vekk overflødig vann med kjøkkenpapir eller et rent håndkle. Riv små biter av grønnkålbladene, stilken skal ikke brukes. Ha i en stor bolle og hell over olje, krydder og næringsgjær. Har du ikke sistnevte, kan du selvfølgelig droppe det, men det er dette som gir den gode ostesmaken. Bruk en ren hånd til å blande alt sammen og klemme smakene inn i bladene. Ikke vær redd, grønnkål tåler mye. Dette får vekk den stive teksturen og kålen vil falle litt sammen.
Ha over i en skål og topp med tacorestene. Har du ikke rester, kan du steke opp vegansk farse og tilsette spiskummen, paprikapulver og litt vann, eller det gode gamle tacokrydderet om du ønsker det.

Server gjerne med en klatt med vegansk rømme, naturell yoghurt eller som meg, med en dressing laget av 1 ss tahini, 1 ts sriracha, liten sprut sitronsaft og vann til ønsket tykkelse.


fredag 2. oktober 2015

Våler-sommer (og hva man som veganer kan spise med kjøttiser)


Noe av det fineste jeg vet er å ikke stresse med mat sammen med andre, selv om de ikke selv er veganere. Jeg har brukt store deler av ungdomsårene mine på å føle meg som en abnormal frik som bare spiser nedfallsfrukt. Heldig vis har tiden forandret samfunnets holdninger til plantebasert mat, så jeg slipper å bruke voksenårene mine på det samme. Litt interesse, kreativitet og evnen til å være løsningsorientert kan få deg milevis, og heldig vis for meg er dette kvaliteter som min kjære svigermor innehar. Jeg tror hennes, og mange andres styrke ligger i evnen til å ikke se det som et angrep på egen livstil at noen velger å være vegetarianere eller veganere, men heller ser det som en mulighet til å tenke annerledes rundt mat og kanskje prøve ut andre typer produkter enn man vanlig vis ville raska med seg fra butikkhyllene. Det hjelper jo også på når man genuint er interessert i mat, og til og med dyrker egne grønnsaker i hagen. Å evne å se det som en styrke og ikke en svakhet at noen ikke spiser nøyaktig det samme som en, det har tidligere virkelig ikke vært en selvfølge. Hurra for oppvåkningens tidsalder! 

Dette innlegget er en kombinasjon av "se på all den digge maten jeg har spist i sommer" og "herregud så takknemlig jeg er for at jeg har så bra mennesker i livet mitt, som tilpasser alle måltidene så jeg også kan spise dem og ikke får en bolle med kinakål, mais og paprika når alle andre spiser lasagne".
Ingrid - du er en av de flinkeste, mest kreative kokkene jeg vet om. Takk for maten!



Frokost er ikke bare frokost i Våler. Her spares det ikke på godsakene, og hver helg vi er på besøk, er det ulike grønnsaker og kombinasjoner som havner på tallerkenen.
Ingrid lager de beste rundstykkene jeg har smakt (skal prøve å lure til meg oppskriften på disse), og denne gangen hadde hun også laget quesadillas med Wilmersburger-ost (kjøpt på Meny). I tillegg var det selvplukkede kantareller, stekt søtpotet og blå poteter(!) som hun har dyrket selv. NAM!
Ost med fikenmarmelade er forøvrig min nye jam (pun intended).



Frokost på terassen i morgensola er noe av det fineste med sommeren. Her med hjemmelagde rundstykker igjen, med Tofutti smøreost og Wilmersburger Cheddar-ost (begge er å finne på Meny etc.) og et stort glass peanøttshake. En av mine absolutte smoothie-favoritter!
Arthur er også veldig glad i svigermors hjemmebakte rundstykker. Det er rart hvordan han plutselig vil kose, og legger seg nærmere og nærmere og nærmere meg. Jaja, det er lov å prøve seg. Og jeg tar all den kjærligheten jeg kan få fra den hårete, sære krabaten der <3



Litt av alt, takk! Grilltallerken er min absolutte sommerfavorittmiddag. Hvorfor, spør du? Hallo, se da! Fyr opp grillen og sleng på alt hva ditt hjerte begjærer. Og med mange elementer blir du garantert tilfredsstilt - selv uten kjøtt. I tillegg vil nysgjerrige omnivor-ganer gjerne smake, så her er det noe for alle. Vegeschnitzel fra Anama, asparges, bakt sjalottløk, fylt sopp med Wilmersburger-cheddar, potetsalat med oliven, pølse i lompe (Fry's denne gangen, fås på helsekost og i Swiden), maiskolbe med hjemmelaget pesto OG vegansk smør og ei litta salat fra hagen med vinagrette laget av rapsolje, agavesirup, sitronjuice og søt sennep.



Potetsalat slik jeg aldri har smakt den før - med oliven, sukkererter, mykstekt løk, pinjekjerner og friske urter. Du finner oppskriften her.



Denne kjappe og dritgode lønsjen var det min kjære som lagde, med oppskrift/fremgangsmåte hun har lært av ingen ringere enn sin mor. På varm tortillalompe er det hjemmelaget guacamole, stekte chick'in-burgere fra Fry's i biter, wokket løk og paprika, yoghurt naturell og hjemmedyrket crispsalat og koriander.



Lasagne har blitt en gjenganger når vi kommer på besøk. Det er så lett å tilpasse underveis og slenge i alt man har av grønnsaksrester. Jeg får vegansk ost på min del, så tar de vanlig ost på sin. Så enkelt er det å tilpasse. Farsen er enten Anama eller Helsans Kök. Sistnevnte er desidert den beste, og kan få en hvilken som helst kjøttis til å glemme hva kjøttdeig egentlig er laget av. En enkel salat, gjerne hvitløksbaguetter, frisk koriander (på alt, alltid) og en klatt med rømme er prikken over ién.
I lasagnen er det både grønnkål, søtpotet og bladbete (er det det det heter?).



Risotto med squash, purre, masse hvitløk og selvplukket gull fra skogen. Her er det også min kjære som har laget, men jeg bidro såvidt med soppsteking og grønnsakskutting. Man kan da ikke freeloade hele helgen.
Og hvis du lurer på hvorfor noen har tisset på salaten min, så er det bare fordi du ikke har peiling på hvordan vinagrette ser ut. De som vil kan ha litt parmesan på, men jeg klarer meg fint med litt næringsgjær.
 


Når jeg skal lage middag til mange, lander jeg ofte på noe ala dette: asiatisk wok med grønnsaker, "biff"strimler fra Fry's, glassnudler og sweet chili saus. Veldig enkelt, raskt å smelle sammen og det smaker fortreffelig (tilbakemeldinger fra ymse kjøttiser, dette smaker langt mer avansert enn hva det egentlig er).
Da gjør det ikke noe at det ikke ser så vakkert ut. Mens nudlene koker, steker jeg biffstrimlene for seg og wokker grønnsakene. Her har jeg brukt gulrot, løk, blomkål, brokkoli, og purre og grønnkål fra hagen. Når grønnsakene begynner å bli møre, har jeg i strimler, nudler og en god dæsj chilisaus - works like a charm!


Potetgull fra butikken er godt det altså, men om du lager det selv, så blir det liksom litt av en annen verden. Og når svigers har frityrkoker, så var det ikke snakke om noe annet enn å ta den med ut på terassen og fritere alt vi kom over. Både rødbete, søtpotet, pastinakk og vanlig potet fikk gjennomgå. Og best av alt - alle kan spise det! Fremgangsmåte på hjemmelaget grønnsakschips finner du her!


Er det jordbær og vaniljeis til dessert? Frykt ikke, kjære veganer - nå får du melkefri is i de aller fleste butikker! Denne jordbærisen er fra Tofutti. Veldig god, men også veldig søt. Finnes også i vanilje og sjokolade, men sistnevnte smaker hundemat, så jeg vil anbefale deg å holde god avstand. Kulinaris og Dream har fruktsorbet og du får også is basert på rismelk, som jeg har tilgode å prøve.



Hvorfor nøye seg med en dessert når man kan få to? Disse fant jeg på helsekostbutikken Life - rå sjokolade i akkurat passe størrelse. Ikke er de så dyre heller, i hvert fall ikke sammenlignet med andre råsjokolader. Den med cappuccino og mullbær er knallgod, den med kirsebær og acai var hakket for syrlig for meg. 35,- for 50 gram. 
Så har du også noe godt å snackse på når resten av gjengen sitter med hver sin Daim. 



Skogene i Våler har vært fylt til randen med blåbær i sommer. Vi plukket ikke lenge, for det var sopp vi egentlig var på jakt etter, men vi fikk fortsatt med oss mye. Og hva gjør svigermor med nyplukkede blåbær? Jo, hun fikser vegansk blåbærpai som den størte selvfølge i verden. Denne var bare knallgod, med crumble av havregryn, mandler, vegansk smør, brunt sukker og litt ren vanilje. 

Hva er dine erfaringer med å spise med kjøttiser? Del gjerne i kommentarfeltet.

søndag 20. september 2015

Vegansk ferdigpizza fra Astrid og Aporna (endelig!)


Herregud, jeg er så lykkelig akkurat nå! Jeg har lenge savnet en vegansk ferdigpizza med melkefri ost og digg topping. Tortillapizza og pitapizza er såklart godt det også, men det er noe helt eget å rive av plasten på en fiks ferdig pizza og slenge den rett i ovnen, uten å måtte kutte grønnsaker og mekke tomatsaus. Det er lettere sagt enn gjort, da ferdigbunner med tomatsaus er det nærmeste man kommer en vegansk pizza i vanlige matbutikker (med mindre du vil bruke halve lønna di på en fra helsekost). Men frykt ikke, for det finnes håp for menneskeheten. Denne fra Astrid og Aporna kom jeg over på harryshopping i Charlottenberg i går (Hypermat ftw!) og jeg ble så glad at jeg ikke visste helt hvor jeg skulle gjøre av meg. Den har nydelig sprø bunn, tomatsaus med masse smak og flust av deilig topping. Med en hjemmelaget rømmedressing til, blir det hele komplett. Ikke er den dyr heller; denne lille herligheten kostet meg 35 kroner. Nå angrer jeg bare på at jeg ikke kjøpte fler!

En Hawaii-pizza med skinke og ananas, og en med pepperoni, skinke og farse. Begge like fantastisk gode. Så var det bare å komme seg til Sverige og hamster mer, for halve rasjonen er borte allerede. Ikke planlagt harryhandel i nærmeste fremtid? Da er fortsatt pitapizza et glimrende alternativ.

tirsdag 15. september 2015

Granola med cashewnøtter og dadler (Glutenfri)


Once in a blue moon får jeg husmorånden over meg og fyller opp lageret med hjemmelagde godsaker. Denne gangen skyldtes det mine bugnende tørrvareskuffer som skriker etter å bli tømt, ispedd et lite hint av inspirasjon fra damene på jobb som sitter i lønsjen med hver sin skål med hjemmelaget granola fra Trines Matblogg. Men det fine med granola er nettopp det at du ikke trenger oppskrift (sa hun og la ut oppskrift), men det er faktisk ikke tull; har du havregryn og nøtter, så er halve jobben gjort. Sleng oppi det du har av korn og frø, litt fett, litt søtt et voila - nydelig, hjemmelaget, velduftende og knasende sprø granola. Som smakstilsetning tilsetter du det du liker best. Om det er rosiner, sjokoladebiter eller pærer fra naboens hage bryr jeg meg fint lite om, så lenge det smaker godt! Oppskriften er derfor bare et utgangspunkt for fremgangsmåte. Beregn ca 2 ss olje og 2-3 ss sirup per liter blanding av nøtter, frø og havregryn. Du finner fort ut hvor søtt du liker det og hvor mye olje du trenger for å få favorittblandingen din sprø.


Til to brett:
  • 5 dl cashewnøtter (naturelle)
  • 5 dl havregryn (glutenfrie)
  • 2 dl solsikkekjerner
  • 1 dl linfrø
  • 1 dl bokhvete
  • 1 dl chiafrø
  • 1 ts vaniljepulver
  • Lite dryss havsalt
  • 150-200 g dadler
  • 3 ss kokosolje eller rapsolje
  • 3 ss agavesirup/lønnesirup/daddelsirup etc.

Forvarm ovnen til 200 grader. Hakk nøtter og dadler i grove biter og ha over i en stor bolle sammen med resten av de tørre ingrediensene. Smelt kokosoljen i vannbad, mikrobølgeovn eller i en liten kjele på svak varme og bland med sirupen. Rør det hele sammen slik at alt i bollen blir dekket. Det skal ikke bli bløtt eller henge sammen, bare bli litt klissete. Hell halvparten av massen over på bakepapirkledd stekebrett og fordel det godt utover. Stekes midt i ovnen i 15 min. Granolaen skal bli gyllenbrun. Pass bare på at den ikke blir brent, så hold deg i nærheten av ovnen. Vend på blandingen når halve tiden har gått. Sett til avkjøling mens du steker det andre brettet. Blandingen blir sprø når den blir avkjølt.
Har du forresten varmluftsovn, kan du steke begge brettene samtidig. Vær bare obs på at du må rotere brettene så begge blir jevnt stekt. Her er jeg litt usikker på grader og tid, men varmluft jobber raskere på lavere temperaturer, så skru ned og pass på.


Granolaen holder seg fint noen uker i luftet boks eller krukke, men denne er så god at den neppe får stå så lenge. Nydelig som topping på yoghurt, en tykk smoothie og grøt, eller med plantemelk og frisk frukt eller bær.
God frokost!



Prøv også Kokosgranola med hjemmelaget bananyoghurt om du føler deg ekstra eventyrlysten.

tirsdag 16. juni 2015

Raw food fusion: Agurknudler med ovnsbakt gresskar og cashewrømme


"Hva i all verden er raw food fusion", spør du kanskje. Det er såklart bare tull, og jeg fant det på da jeg stod og kokkelerte i forrige uke, men jeg synes det klinger bra og illustrerer et viktig poeng; du trenger ikke spise 100 % raw food for å kunne spise raw!
Fusion cuisine betyr å kombinere elementer fra ulike kulinariske tradisjoner, slik som denne asiatiske woken med norske grønnsaker som jeg lagde i forrige århundre.
Jeg liker konseptet rå mat veldig godt, men jeg kunne ikke tenke meg å utelukkende leve på det. Jeg er veldig glad i pasta, men jeg blir gravid i sjette måned av en posjon med spaghetti. Så hvorfor velge enten eller, når du kan velge begge deler? Finn det du synes ser spennende ut i universet av rå og utilberedt plantemat, og bruk fantasien til å kombinere det med maten du allerede digger.
Gresskar har aldri gjort seg rå uansett.

Først ut er agurknudler. Har du smakt det? Ikke? Etter å ha prøvd meg på squash-pasta flere ganger (her og her), var det Ragnhild som tipset meg om å prøve med agurk. Det høres kanskje kleint ut, men dette er så ufattelig digg!
Agurken gir en frisk og sprø tekstur. Vil du ha mykere nudler, kan du bruke squash. Jeg anbefaler å kjøpe økologisk, om du får tak i. Mye av giften i sprøytede grønnsaker sitter i skallet, og her eter vi hele greia.

Til to posjoner:
  • 100 g rå cashewnøtter
  • 1 lite flaskegresskar
  • 2 kinesiske hvitløk eller en hel med fedd
  • Olivenolje + havsalt
  • 1-2 agurker (økologiske)
  • Saften av en halv sitron
  • Et par basilikumblader eller en klype fersk koriander
  • Havsalt
  • 2 vårløk
  • Fersk basilikum eller koriander til servering
  • En neve hakkede hasselnøtter

Ha cashewnøttene i en skål og dekk med rikelig med kaldt vann. La stå så lenge du kan, gjerne en time eller to, men en halvtime er også bra. Jeg bruker ikke mål på dette, bare slumper en pen liten haug ned i skålen, men jeg vil tippe at jeg bruker ca 100 gram, og det gir rikelig med "rømme" og du får en del til overs.

Forvarm ovnen til 180 grader. Del gresskaret i to og skrap ut frøene. Skjer først i skiver, så fjerner du skallet på en og en skive og deler i mindre biter om du ønsker. Ha bitene i en ildfast form sammen med hvitløken. Bruk hele fedd eller skjær den kinesiske hvitløken i passelige biter. Ringle over litt olivenolje og havsalt og bak i ovnen i 20-30 min, til gresskaret er helt mørt. 

Hell vannet av cashewnøttene og ha de over i en blender eller kjøkkenmaskin sammen med sitronsaft, friske urter, litt havsalt og en skvett med vann. Du kan også ha det i en bolle og bruke stavmikser.
Tilsett litt og litt vann til du oppnår en passe tyntflytende konsistens.

Vask agurken og bruk et julienne-jern til å skjære fine strimler. Du kan også bruke en ostehøvel for så å skjære de i strimler med en kniv. Ha agurken på en tallerken, strø over hakkede friske urter og vårløk, legg på gresskarskiver og hvitløk og bruk en skje til å fordele cashewrømmen.
Litt tørrstekte hasselnøtter på toppen gir fin krønsj, men kan sløyfes eller byttes ut med f.eks rå pinjekjerner.




fredag 5. juni 2015

Veganske grønnsaksboller fra IKEA


Endelig er de her! IKEAs nye egenproduserte, glutenfrie og veganske grønnsaksboller, som etter planen skal kunne ta over for 1/3 av de klasseske kjøttebollene, lanseres i disse dager landet rundt.
Det tilsvarer omtrentli 100 tonn klimavennlige, dyrevennlige og kjempegode grønnsaksboller til folket. Noen steder har de allerede byttet ut falaflene med disse, og flere skal det bli!

Jeg var så heldig å bli invitert på prøvesmaking, sammen med en flott gjeng fra Norsk Vegansamfunn, Vegan Oslo og Noah - For dyrs rettigheter.



Bollene er basert på kikerter og inneholder mais, gulrot, erter, paprika, krydder og urter, for å nevne noe. Tilbehøret vi fikk smake på var en tomat- og spinatsaus, grillet paprika, syltet agurksalsa, soltørka tomater og en nydelig blanding av ris og quinoa med kidneybønner, brekkbønner, mais, sukkererter og grillet paprika.
Resten av tilbehøret de serverte var vegetarisk, men dessverre ikke vegansk.

Disse godbitene er smakfulle og saftige, og selv om de på lik linje med falaflene er basert på kikerter, så er de langt i fra tørra. Jeg så for meg at de skulle være mer "kjøttete" i smak og konsistens, men fraværet av soya og hvetestivelse gjør jo at flere kan spise dem. Og når de smaker så godt som de gjør, så gjør det ingen verdens ting at de ikke ligner på de originale kjøttbollene. Den veganske varianten inneholder i tillegg mindre fett og kalorier enn storebror, og de bidrar til 20 ganger mindre klimautslipp. Alle vinner! :D


Foreløbig serveres de med samme tilbehør som falaflene, med en grønnsakscouscous og tzatziki, men fra 1. september vil de bli servert som en egen rett med eget tilbehør. Foreløbig ser dette ut til å være grønnsaksrisen på bildet over og en tomatsaus med spinat. Bollene vil etter hvert også bli å få kjøpt i den lille cafeen ved kassene og i frossendisken i matkroken, så du kan ta de med deg hjem og lage de opp selv med det tilbehøret du ønsker.
Det er kanskje denne biten jeg gleder meg aller mest til. Skal vedde på at disse er nydelige med ovnsbakte båtpoteter og aioli til, eller i en wrap med hummus, grønnsaker og tahinidressing.

Vi sees på IKEA!

fredag 1. mai 2015

Sommerruller (glutenfrie) med tre ulike dippsauser



La oss få en ting klart; sommerruller er de gjennomsiktige greiene, mens vårruller er de ugjennomsiktige friterte. Jeg blir så forvirra når jeg bestiller meg en vårrull og får en glassmanet med salat og gulrot. Men skal du først lage sommerruller, så ta i hvert fall og putt noe godt inni. Slik som marinert tofu, avokado og mango. Det skal ikke smake sunt og kjipt, det skal smake digg! Så kan du dynke det hele i sweet chilisaus, verdens beste fluffy peanøttdipp eller en kjempegod og smakfull søtspicy soyasaus med hvitløk og chili, og her bruker du såklart glutenfri soyasaus om du ønsker det.
Det skal sies at ikke alle er like begeistra for konsistensen på selve rullepapiret, men her tror jeg det er en vanesak. Og er du vant til risruller med salat, så skjønner jeg godt at du ikke liker det.
I så fall har jeg et hett tips til deg; ha alle grønnsakene og den marinerte tofuen i en stor bolle, hell over peanøttsausen og spis det som en salat.

Sommerruller er i tillegg kjempelett å lage. Du bløtlegger bare rispapiret i varmt vann før du legger på fyllet og ruller sammen. Easy as that. Og er du lur, så lager du dobbel posjon peanøttsaus, så du kan ha det på alt. Alternativt spise det med skje.

Rispapiret får du kjøpt i matbutikker med godt utvalg slik som Meny, eller i Asiatiske importbutikker. Her finner du også tofu og sesamolje. Sistnevnte gir en litt røkt smak og det lukter popcorn i hele huset.

Du trenger:
  • Rispapir
  • 1 pakke tofu
  • Avokado
  • Mango
  • Agurk
  • Gulrot
  • Feldsalat eller annen salat
  • Fersk koriander
  • Soyasaus (glutenfri)
  • Sesamolje
  • Agavesirup 

Klem vannet av tofuen og tørk den tørr med et rent kjøkkenhåndkle eller tørkerull. Skjær i strimler og stek på middels varme i litt olje. Venn på tofupinnene slik at de blir stekt på alle sider. Når tofuen begynner å få farge, heller du over en til to spiseskjeer soyasaus og en liten skvett sesamolje, som gir en litt røkt smak. Stek forsiktig til alt har trukket inn. Bruk som de er, eller ha i litt sweet chili-saus for enda mer smak.

Kutt opp grønnsakene i strimler og legg på et fat, så du har alt klart til du skal begynne å rulle.
Fremgangsmåten finner du nederst i innlegget.



 Peanøttsaus:
  • 3 ss peanøttsmør
  • 1 ss soyasaus (glutenfri)
  • 1 ts sesamolje (kan sløyfes)
  • Liten skvis lime- eller sitronsaft 
  • Vann til ønsket tykkelse
Start med en til to spiseskjeer vann og rør kraftig sammen alle ingrediensene i en skål til alt er blandet sammen. Tilsett så mer vann til du finner den tykkelsen du vil ha. Det ser litt grumsete og rart ut til å begynne med, men vil forvandles til en luftig og kremet dipp etterhvert som det blander seg.
Ha evnt i litt sødme som agavesirup, om du ønsker det.

Søt og spicy soyasaus:
  • 6 ss soyasaus (glutenfri)
  • 1 ss agavesirup eller annen søtning 
  • 2 fedd hvitløk
  • Liten bit chili
  • Liten bit ingefær
Hell ønsket mengde soyasaus i en skål. Rør forsiktig inn agavesirupen og ha i finhakket hvitløk, chili og ingefær. La dippen stå en stund før den spises, slik at smakene får satt seg i sausen.

Sweet chili-saus
  • Sweet cili-saus 
Kjøp på butikken, hell i en skål


Fremgangsmåte:
  • Finn frem et rent, blomstrete kjøkkenhåndkle og legg det på benken.
  • Finn en stor beholder med flat bunn, slik som en ildfast form, en stor boks eller lignende, så du får plass til hele rispapiret.
  • Fyll beholderen med varmt vann og legg i ett rispapir. La det ligge i det varme vannet noen sekunder til rispapiret blir helt glatt og gjennomsiktig.
  • Forsøk å ikke krølle rispapiret mens du tar det opp av vannet og legger det flatt på kjøkkenhåndkleet.
  • Legg på ønsket mengde fyll på papiret, litt lenger ned enn midt på.
  • Start med kanten nærmest deg. Brett den opp og over fyllet. Brett inn begge sidene og rull hele greia sammen. Gjenta med neste ark.
Selv om rispapirene virker tynne og skjøre, så tåler de faktisk å bli litt herja med, da de blir elastiske når de trekker til seg vannet.


Så er det bare å legge det hele på et fat, sette frem dippene og la folk forsyne seg.
Skal du ha sammenkomst, kan det være gøy å sette frem de ferdige grønnsakene og tofuen og la folk få rulle sine egne. (Du vet du begynner å bli gammel når du synes sånt er gøy).
Den ekstra posjonen peanøttsaus kan du beholde for deg selv.

fredag 17. april 2015

Min Stavanger-påske

Omtrent en gang i året reiser jeg til Stavanger for å treffe gamle venner, men mest for å spise. Neida. Joda. Selv om det meste var stengt nå i påsken, så fikk jeg med meg noen av høydepunktene, og toppa det hele med skikkelig påskemiddag - sørstatsstil - hos den fantastiske Mari bak Vegetarbloggen.

Jeg var så heldig å få låne leiligheten to søte venninner av meg, og det første som møtte meg da jeg kom inn dørene var et digert påskeegg med vegansk snop. Herrefred. Jeg skulle bare smake bittelitt, men jeg kan ikke skryte på meg noe særlig viljestyrke her, for nå er det ikke fryktelig masse igjen.

Frokost må man ha, selv om butikkene er stengt. Rundstykker med avokado og ovnsbakt søtpotet gjorde seg, selv om jeg veldig gjerne skulle ha laget meg scrambled tofu.
Har ikke Julie bare de søteste koppene?


Thaien i Pedersgata er og blir min store favoritt. Den røde karrien med tofu, gulrot, brekkbønner og bambusskudd er uslåelig. Betjeningen er supertrivelig og alle rettene på menyen skal gjøres veganske.

Den Ethiopiske restauranten Gådjå var dessverre påskestengt. Er du i Stavanger, anbefaler jeg en tur innom. De har en egen veganrett på menyen med injera, linsestuing og grønnsaker.
Du kan lese mer her.

Sushi Mat er det søteste stedet jeg vet om. I tillegg til sushi, selger de tannkrem, wasabierter og is, så her får du alt du trenger på ett og samme sted. Tofu-makien med avokado er nydelig, hvis du ikke bare vil ha grønnsaker i. Jeg konsumerte det hele på Bøker og Børst, Stavangers koseligste utested, men gode venner som også var på besøk fra Oslo.

Siste kvelden tilbragte jeg hjemme hos Vegetarbloggen som alltid disker opp de deiligste retter når jeg er på besøk. Dette er hands down den beste suppa jeg har smakt i hele mitt liv. Gresskarsuppe med mais og et hint av røkt paprika, servert med hjemmelagde frokoststykker. NAM! Hvis du lurer på hvordan de fantastiske suppene til suppenazien i Seinfeldt smaker, så kan jeg tenke meg det er noe ala denne. Jeg ville ha mye mer, men dette var såklart bare forretten. Du får aldri bare en rett hos Mari. Oppskriften kommer på Vegetarbloggen.com etter hvert. 

Gratinerte poteter med Violife-ost, quinoa med bønner, butterdeigspai med sopp og kremost, fylt gresskar, ovnsbakte brekkbønner med hvitløk og en kjempegod fløtesaus.


Fikk hæren fløtte meg enda et påskeegg. Jeg er så heldig! 


Også fikk jeg hilse på favorittspanjolen min da.
Du har behandla meg bra, Stavanger. Vi sees igjen til sommern!

lørdag 21. mars 2015

Nachoform med søtpotet og vegansk ost



Har du lagt merke til hvor lett det er å få tak i veganske produkter for tiden? Nå får du både kjøtterstatninger og vegansk ost som ikke smaker kunstig og rart, og det gjerne på din nærmeste matbutikk. Jeg klapper stadig i henda over nye produkter jeg kommer over og velger å feire tilgjengeligheten med å lage noe av det beste som finnes; nemlig en diger form med nachos, vegetarfarse, søtpotet og ostelokk. Farsen er fra Helsans Kök og jeg har kjøpt den i Sverige, men du får den frossen i de aller fleste matbutikker.
Jeg har laget formen av ingredienser jeg allerede hadde i hus og hadde ingen ting å flotte det ferdige resultatet med, men her er det perfekt med en klatt med vegansk rømme eller soyayoghurt ved siden av, en god salsa med tomat og løk, en haug av guacamole og kanskje en liten salat. 

Til en stor form
  • 1 søtpotet
  • 1-2 charlottløk
  • 1 kinesisk hvitløk
  • 1 pakke vegetarfarse
  • 1 ss paprikapulver
  • 1 ss spiskummin
  • 1 ts chilipulver
  • 1 pose nacho- eller tortillachips
  • 1 boks mais
  • 1 posjon ostesaus (kan sløyfes)
  • Revet eller skivet vegansk ost

Skrell søtpoteten, del den i små biter og ha den over i en ildfast form med hakket hvitløk og løk i skiver, en god dæsj olivenolje og flaksalt. Vend godt på blandingen slik at alt er dekket i olje og bak i ovnen på 225 grader til potetene er møre, ca 20 min. I mellomtiden steker du vegetarfarsen sammen med krydderne og har i et halvt glass vann. La stå på plata til alt vannet har fordampet.

Ta potetformen ut av ovnen, men la ovnen stå på. Ha potene over i farseblandingen med en halv eller hel boks mais. Legg et lag nachochips i bunnen av formen og ha halve farsemengden over. Legg et nytt lag med chips og ha over resten av blandingen. Hell over ostesaus og strø på revet ost.
Sett tilbake i ovnen og stek til osten er gyllen. 


Ostesausen jeg har brukt er dette pulveret som blandes ut med vann eller plantemelk, men du kan gjerne lage en hvit saus og tilsette næringsgjær. Fremgangsmåten ser du nederst i dette innlegget.
Jeg har tilsatt litt ekstra salt og hvitløkspulver og en ts gurkemeie for å få fin gulfarge (pulversausen er veldig hvit) og blandet inn en neve revet Wilmersburger-ost. Resten av den revede osten strør du på toppen. Vegansk ost får du i helsekostbutikker, på utvalgte matbutikker som Ica, Meny og Ultra eller hos Veganermat.no eller Veganlife.no

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...