tirsdag 16. juni 2015

Raw food fusion: Agurknudler med ovnsbakt gresskar og cashewrømme


"Hva i all verden er raw food fusion", spør du kanskje. Det er såklart bare tull, og jeg fant det på da jeg stod og kokkelerte i forrige uke, men jeg synes det klinger bra og illustrerer et viktig poeng; du trenger ikke spise 100 % raw food for å kunne spise raw!
Fusion cuisine betyr å kombinere elementer fra ulike kulinariske tradisjoner, slik som denne asiatiske woken med norske grønnsaker som jeg lagde i forrige århundre.
Jeg liker konseptet rå mat veldig godt, men jeg kunne ikke tenke meg å utelukkende leve på det. Jeg er veldig glad i pasta, men jeg blir gravid i sjette måned av en posjon med spaghetti. Så hvorfor velge enten eller, når du kan velge begge deler? Finn det du synes ser spennende ut i universet av rå og utilberedt plantemat, og bruk fantasien til å kombinere det med maten du allerede digger.
Gresskar har aldri gjort seg rå uansett.

Først ut er agurknudler. Har du smakt det? Ikke? Etter å ha prøvd meg på squash-pasta flere ganger (her og her), var det Ragnhild som tipset meg om å prøve med agurk. Det høres kanskje kleint ut, men dette er så ufattelig digg!
Agurken gir en frisk og sprø tekstur. Vil du ha mykere nudler, kan du bruke squash. Jeg anbefaler å kjøpe økologisk, om du får tak i. Mye av giften i sprøytede grønnsaker sitter i skallet, og her eter vi hele greia.

Til to posjoner:
 • 100 g rå cashewnøtter
 • 1 lite flaskegresskar
 • 2 kinesiske hvitløk eller en hel med fedd
 • Olivenolje + havsalt
 • 1-2 agurker (økologiske)
 • Saften av en halv sitron
 • Et par basilikumblader eller en klype fersk koriander
 • Havsalt
 • 2 vårløk
 • Fersk basilikum eller koriander til servering
 • En neve hakkede hasselnøtter

Ha cashewnøttene i en skål og dekk med rikelig med kaldt vann. La stå så lenge du kan, gjerne en time eller to, men en halvtime er også bra. Jeg bruker ikke mål på dette, bare slumper en pen liten haug ned i skålen, men jeg vil tippe at jeg bruker ca 100 gram, og det gir rikelig med "rømme" og du får en del til overs.

Forvarm ovnen til 180 grader. Del gresskaret i to og skrap ut frøene. Skjer først i skiver, så fjerner du skallet på en og en skive og deler i mindre biter om du ønsker. Ha bitene i en ildfast form sammen med hvitløken. Bruk hele fedd eller skjær den kinesiske hvitløken i passelige biter. Ringle over litt olivenolje og havsalt og bak i ovnen i 20-30 min, til gresskaret er helt mørt. 

Hell vannet av cashewnøttene og ha de over i en blender eller kjøkkenmaskin sammen med sitronsaft, friske urter, litt havsalt og en skvett med vann. Du kan også ha det i en bolle og bruke stavmikser.
Tilsett litt og litt vann til du oppnår en passe tyntflytende konsistens.

Vask agurken og bruk et julienne-jern til å skjære fine strimler. Du kan også bruke en ostehøvel for så å skjære de i strimler med en kniv. Ha agurken på en tallerken, strø over hakkede friske urter og vårløk, legg på gresskarskiver og hvitløk og bruk en skje til å fordele cashewrømmen.
Litt tørrstekte hasselnøtter på toppen gir fin krønsj, men kan sløyfes eller byttes ut med f.eks rå pinjekjerner.
3 kommentarer:

 1. Så fantastisk deilig da gitt :D Elsker fargene også :) Visste ikke hvor godt det var med nøtter i wok'en før et par år siden :D Knas! x

  SvarSlett
 2. Yey, NAM !!! :D Dette ser virkelig superdigg ut! Og å mikse rå og varm mat er så godt, og sunt, og helt 'lov'. Som du skriver, man trenger ikke å kjøre helt raw!
  Denne oppskriften skal tas frem når gresskarene vokser i hagen :)

  SvarSlett
 3. Yum, ser uber hærlig ut! :3

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...