tirsdag 15. september 2015

Granola med cashewnøtter og dadler (Glutenfri)


Once in a blue moon får jeg husmorånden over meg og fyller opp lageret med hjemmelagde godsaker. Denne gangen skyldtes det mine bugnende tørrvareskuffer som skriker etter å bli tømt, ispedd et lite hint av inspirasjon fra damene på jobb som sitter i lønsjen med hver sin skål med hjemmelaget granola fra Trines Matblogg. Men det fine med granola er nettopp det at du ikke trenger oppskrift (sa hun og la ut oppskrift), men det er faktisk ikke tull; har du havregryn og nøtter, så er halve jobben gjort. Sleng oppi det du har av korn og frø, litt fett, litt søtt et voila - nydelig, hjemmelaget, velduftende og knasende sprø granola. Som smakstilsetning tilsetter du det du liker best. Om det er rosiner, sjokoladebiter eller pærer fra naboens hage bryr jeg meg fint lite om, så lenge det smaker godt! Oppskriften er derfor bare et utgangspunkt for fremgangsmåte. Beregn ca 2 ss olje og 2-3 ss sirup per liter blanding av nøtter, frø og havregryn. Du finner fort ut hvor søtt du liker det og hvor mye olje du trenger for å få favorittblandingen din sprø.


Til to brett:
 • 5 dl cashewnøtter (naturelle)
 • 5 dl havregryn (glutenfrie)
 • 2 dl solsikkekjerner
 • 1 dl linfrø
 • 1 dl bokhvete
 • 1 dl chiafrø
 • 1 ts vaniljepulver
 • Lite dryss havsalt
 • 150-200 g dadler
 • 3 ss kokosolje eller rapsolje
 • 3 ss agavesirup/lønnesirup/daddelsirup etc.

Forvarm ovnen til 200 grader. Hakk nøtter og dadler i grove biter og ha over i en stor bolle sammen med resten av de tørre ingrediensene. Smelt kokosoljen i vannbad, mikrobølgeovn eller i en liten kjele på svak varme og bland med sirupen. Rør det hele sammen slik at alt i bollen blir dekket. Det skal ikke bli bløtt eller henge sammen, bare bli litt klissete. Hell halvparten av massen over på bakepapirkledd stekebrett og fordel det godt utover. Stekes midt i ovnen i 15 min. Granolaen skal bli gyllenbrun. Pass bare på at den ikke blir brent, så hold deg i nærheten av ovnen. Vend på blandingen når halve tiden har gått. Sett til avkjøling mens du steker det andre brettet. Blandingen blir sprø når den blir avkjølt.
Har du forresten varmluftsovn, kan du steke begge brettene samtidig. Vær bare obs på at du må rotere brettene så begge blir jevnt stekt. Her er jeg litt usikker på grader og tid, men varmluft jobber raskere på lavere temperaturer, så skru ned og pass på.


Granolaen holder seg fint noen uker i luftet boks eller krukke, men denne er så god at den neppe får stå så lenge. Nydelig som topping på yoghurt, en tykk smoothie og grøt, eller med plantemelk og frisk frukt eller bær.
God frokost!Prøv også Kokosgranola med hjemmelaget bananyoghurt om du føler deg ekstra eventyrlysten.

2 kommentarer:

 1. Nå ble jeg glad for nytt innlegg :D
  Det ser og høres nydelig ut, Adele! Håper husmorånden kommer oftere over deg fremover ♡

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...