onsdag 22. februar 2012

Hvordan åpne en kokosnøtt

Den er rik på kostfiber, jern, magnesium og sunt fett, og inneholder både spiselig fruktkjøtt og drikkbart kokosvann. Skallet kan bli til kule skåler eller en ny BH. Men hvordan få denne tropiske godsaken ut av sitt steinharde skall? Jeg har selv sittet og hamret på asfalten og fikk mye rare blikk, men ingen åpen kokosnøtt.

I butikken: Velg en kokosnøtt som er hel og tørr. Sjekk de tre øynene for mugg, fukt eller skader. Rist på den. Det skal skvulpe godt grunnet kokosvannet. Jo tyngre den er, jo mer saftig. En kokosnøtt koster omtrentlig 12 kroner og holder seg i 1-2 mnd om den ligger kaldt.

Av de tre øynene på kokosnøtten er det alltid ett av dem som er mykere enn de andre. Finn en spiss kniv og grav ut innmaten så langt inn du kommer. Du kan også bruke en skrutrekker, en strikkepinne eller noe annet langt og skarpt.

Når jeg ikke kommer lenger med kniven, bruker jeg en umbraco-nøkkel fra Ikea. Bare husk på at om du dytter hele øyet inn, så vil smuler og dritt komme i kokosvannet.

Sett kokosnøtten i et glass og la vannet renne ut. Dette kan du drikke, da det er skikkelig leskende og  inneholder en håndfull næringsstoffer. Ikke like mye som kokosvann fra grønne kokosnøtter, men jeg liker å
tro at dette også er godt for noe. Det smaker digg i hvert fall.

Så langt er allting greit, men hvordan få åpnet skallet? Du kan alltids finne frem en sag, men det finnes enklere metoder. Hold kokosnøtten i hånden og bank med en hammer langs ekvator. Snurr nøtten rundt i hånden så den får slag rundt hele midjen. Etter få slag vil skallet sprekke opp. Hvis det ikke skjer noe; legg hele nøtta inn i ovnen på 200 grader i 10-15 min og prøv igjen. Varmen vil gjøre at skallet slipper taket.

Bruk en spiss og skarp kniv til å skjære langs hele kanten mellom skallet og kjøttet. Små fruktkniver gjør seg bra. Denne er fra Søstrene Grene, kostet ingen ting og knekker ikke om den bøyes litt. Prøv å dytte kniven så langt ned du klarer.

Slipper den ikke taket av seg selv, kan du skjære ut en og en bit.

Mellom skallet og fruktkjøttet sitter det et tynt, brunt og fiberrikt skall. Skap det av om du gidder, eller la det sitte på. 

Skjær i biter og knask innpå. Om du ikke skal spise med en gang, kan du la de ligge i en skål i kokosvannet.

Massen kan raspes og tørkes og brukes til matlaging, bakverk eller som kokosmelk. Da kjører du fruktkjøtt og vann i en blender og siler av.

Og hva fettet i kokosen angår; ja, det er mettet fett, men det inneholder en høy andel av mellomlange fettsyrer som er bra for kroppen, og som ikke er det samme som de lange fettsyrene i mettet fett fra animalske produkter, som er skadelige for oss. Kort sagt blir de mellomlange fettsyrene brukt til energiproduksjon og vil ikke lagres i kroppen.

18 kommentarer:

 1. Dette blogginnlegget har jeg ventet på lenge!

  SvarSlett
  Svar
  1. Haha, gøy. Min forrige bilderepotasje gikk ikke helt etter planen (det var da jeg satt på asfalten), derfor den lange ventetiden.

   Slett
 2. Takk for tipsene:) Åpnet en kokosnøtt i går, men det var på et litt mindre elegant nivå enn dette, skal ta dette til etterretning;)

  SvarSlett
 3. Hah! Utrolig bra.. Fikk skikkelig lyst på kokosnøtt :-)
  Og du, så fine Bilder du tar :-) Det øverste fikk meg til å innse at kokosnøtter er skikkelig pene, hehe.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det, Hege! :) May-Lis kom plutselig hjem med nytt speilreflekskamera, så da ble det andre boller. Kokos er kjemegodt! Og minner meg om tropestrender og varme. Nice!

   Slett
 4. Hei!
  Har nettopp funnet bloggen din via facebook og liker den kjempegodt! Jeg er litt lat i matlagingen og lar meg lett skremme av lange og kompliserte oppskrifter ;P Så dine oppskrifter her er midt i blinken for meg! Jippi :)
  Hilsen Carmen

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig å høre, Carmen! :D Takk for det.

   Slett
 5. Beste sitatet på lenge: "Når jeg ikke kommer lenger med kniven, bruker jeg en
  umbraco-nøkkel fra Ikea." Umbraco-nøkler er allsidige greier, må jeg si :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Brukte drill fra IKEA jeg. Funker veldig bra det også.

   Slett
 6. Kokosnøtter er så kule!! Og kokos er så godt! Men jeg kjøper skjelden, eller egentlig aldri, hele kokosnøtter.. Har veldig lyst, men det blir liksom aldri til at jeg gjør det :S Må gjøre noe med det snart for ferskt kokoskjøtt er så godt! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er vel kanskje ikke så stort behov for fersk kokos i det daglige :P Men det er godt sånn innimellom da, noen ganger får jeg skikkelig kokoscravings.

   Slett
 7. Jeg leste dette innlegget for noen dager siden og tenkte "Jøss, lenge siden jeg har smakt kokosnøtt! Burde kjøpe en en dag". Sist gang jeg smakte var da jeg var et lite barn, og da var det en slik gammel, hårete sak som du presenterer her. Jeg vil bare si ifra om at de selger ferske kokosnøtter på asia-butikken på Storhaug i Stavanger, rett på siden av Petrikirken. De smaker myyye bedre :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for tipset, det skal jeg sjekke ut! :) Jeg trodde brun og grønn kokosnøtt var to forskjellige sorter jeg, så der ser du hvor mye jeg vet :P

   Slett
 8. Hahaha Hey, jeg har sittet å prøvd å åpne 2 kokkosnøtter i rundt 5 min. så inså jeg at jeg burde google det. Så fant jeg denne bloggen som hjalp meg med å åpne de hahah sykt bra innlegg. Digger bloggen din og TAKK <3

  SvarSlett
 9. Haha, så herlig! Bra du fikk de opp til slutt. Det er sykt frustrerende når man har skikkelig lyst på kokos og den bare ikke vil samarbeide. Hyggelig med tilbakemelding :)

  SvarSlett
 10. Herlig guide! Skulle åpne min første kokosnøtt i dag. Har alltid hatt en stor og sterk pappa som tar den med ned i garasjen og kommer opp med en ferdig åpna nøtt. Men nå bor jeg ikke hjemme lengre og måtte ordne på egenhånd. SÅ skuffa da jeg endelig fikk den opp og så var den muggen på innsida :(

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...