fredag 1. mai 2015

Sommerruller (glutenfrie) med tre ulike dippsauser



La oss få en ting klart; sommerruller er de gjennomsiktige greiene, mens vårruller er de ugjennomsiktige friterte. Jeg blir så forvirra når jeg bestiller meg en vårrull og får en glassmanet med salat og gulrot. Men skal du først lage sommerruller, så ta i hvert fall og putt noe godt inni. Slik som marinert tofu, avokado og mango. Det skal ikke smake sunt og kjipt, det skal smake digg! Så kan du dynke det hele i sweet chilisaus, verdens beste fluffy peanøttdipp eller en kjempegod og smakfull søtspicy soyasaus med hvitløk og chili, og her bruker du såklart glutenfri soyasaus om du ønsker det.
Det skal sies at ikke alle er like begeistra for konsistensen på selve rullepapiret, men her tror jeg det er en vanesak. Og er du vant til risruller med salat, så skjønner jeg godt at du ikke liker det.
I så fall har jeg et hett tips til deg; ha alle grønnsakene og den marinerte tofuen i en stor bolle, hell over peanøttsausen og spis det som en salat.

Sommerruller er i tillegg kjempelett å lage. Du bløtlegger bare rispapiret i varmt vann før du legger på fyllet og ruller sammen. Easy as that. Og er du lur, så lager du dobbel posjon peanøttsaus, så du kan ha det på alt. Alternativt spise det med skje.

Rispapiret får du kjøpt i matbutikker med godt utvalg slik som Meny, eller i Asiatiske importbutikker. Her finner du også tofu og sesamolje. Sistnevnte gir en litt røkt smak og det lukter popcorn i hele huset.

Du trenger:
  • Rispapir
  • 1 pakke tofu
  • Avokado
  • Mango
  • Agurk
  • Gulrot
  • Feldsalat eller annen salat
  • Fersk koriander
  • Soyasaus (glutenfri)
  • Sesamolje
  • Agavesirup 

Klem vannet av tofuen og tørk den tørr med et rent kjøkkenhåndkle eller tørkerull. Skjær i strimler og stek på middels varme i litt olje. Venn på tofupinnene slik at de blir stekt på alle sider. Når tofuen begynner å få farge, heller du over en til to spiseskjeer soyasaus og en liten skvett sesamolje, som gir en litt røkt smak. Stek forsiktig til alt har trukket inn. Bruk som de er, eller ha i litt sweet chili-saus for enda mer smak.

Kutt opp grønnsakene i strimler og legg på et fat, så du har alt klart til du skal begynne å rulle.
Fremgangsmåten finner du nederst i innlegget.



 Peanøttsaus:
  • 3 ss peanøttsmør
  • 1 ss soyasaus (glutenfri)
  • 1 ts sesamolje (kan sløyfes)
  • Liten skvis lime- eller sitronsaft 
  • Vann til ønsket tykkelse
Start med en til to spiseskjeer vann og rør kraftig sammen alle ingrediensene i en skål til alt er blandet sammen. Tilsett så mer vann til du finner den tykkelsen du vil ha. Det ser litt grumsete og rart ut til å begynne med, men vil forvandles til en luftig og kremet dipp etterhvert som det blander seg.
Ha evnt i litt sødme som agavesirup, om du ønsker det.

Søt og spicy soyasaus:
  • 6 ss soyasaus (glutenfri)
  • 1 ss agavesirup eller annen søtning 
  • 2 fedd hvitløk
  • Liten bit chili
  • Liten bit ingefær
Hell ønsket mengde soyasaus i en skål. Rør forsiktig inn agavesirupen og ha i finhakket hvitløk, chili og ingefær. La dippen stå en stund før den spises, slik at smakene får satt seg i sausen.

Sweet chili-saus
  • Sweet cili-saus 
Kjøp på butikken, hell i en skål


Fremgangsmåte:
  • Finn frem et rent, blomstrete kjøkkenhåndkle og legg det på benken.
  • Finn en stor beholder med flat bunn, slik som en ildfast form, en stor boks eller lignende, så du får plass til hele rispapiret.
  • Fyll beholderen med varmt vann og legg i ett rispapir. La det ligge i det varme vannet noen sekunder til rispapiret blir helt glatt og gjennomsiktig.
  • Forsøk å ikke krølle rispapiret mens du tar det opp av vannet og legger det flatt på kjøkkenhåndkleet.
  • Legg på ønsket mengde fyll på papiret, litt lenger ned enn midt på.
  • Start med kanten nærmest deg. Brett den opp og over fyllet. Brett inn begge sidene og rull hele greia sammen. Gjenta med neste ark.
Selv om rispapirene virker tynne og skjøre, så tåler de faktisk å bli litt herja med, da de blir elastiske når de trekker til seg vannet.


Så er det bare å legge det hele på et fat, sette frem dippene og la folk forsyne seg.
Skal du ha sammenkomst, kan det være gøy å sette frem de ferdige grønnsakene og tofuen og la folk få rulle sine egne. (Du vet du begynner å bli gammel når du synes sånt er gøy).
Den ekstra posjonen peanøttsaus kan du beholde for deg selv.

8 kommentarer:

  1. Så friskt og godt, og for noen farger :D Utrolig bra bilder!
    Sweet chilli saus er noe som funker til nesten alt, hadde en periode der jeg laget masse asiatisk, og da gikk det en del av det ja :) Tusen takk for finfin inspirasjon, og god helg :D x

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det, Jules! :) Jeg har en million flasker sweet chili stående. Får liksom aldri brukt det opp :P

      Slett
  2. Jeg har faktisk bare smakt rispapir en gang, for menge mange år isden, og tenkte "aldri igjen". Godt mulig jeg ikke hadde tenkt det nå :) Disser ser og høres ialefall skikkelig gode ut!

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det, Ragnhild :) Det er litt spesiell konsistens ja, men i verste fall er det jo bare å droppe papiret og spise deilig fyll med peanøttsaus :D

      Slett
  3. Herlig blogg, du har fått en ny følger! :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Så hyggelig å høre, Caroline! Velkommen skal du være :)

      Slett
  4. Naam! Så utrolig godt! Vil anbefale å lage sweet chili sausen selv også, gjort på ti minutter. Takk for oppskrift :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Lurt, det får jeg teste neste gang :)

      Slett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...