fredag 2. oktober 2015

Våler-sommer (og hva man som veganer kan spise med kjøttiser)


Noe av det fineste jeg vet er å ikke stresse med mat sammen med andre, selv om de ikke selv er veganere. Jeg har brukt store deler av ungdomsårene mine på å føle meg som en abnormal frik som bare spiser nedfallsfrukt. Heldig vis har tiden forandret samfunnets holdninger til plantebasert mat, så jeg slipper å bruke voksenårene mine på det samme. Litt interesse, kreativitet og evnen til å være løsningsorientert kan få deg milevis, og heldig vis for meg er dette kvaliteter som min kjære svigermor innehar. Jeg tror hennes, og mange andres styrke ligger i evnen til å ikke se det som et angrep på egen livstil at noen velger å være vegetarianere eller veganere, men heller ser det som en mulighet til å tenke annerledes rundt mat og kanskje prøve ut andre typer produkter enn man vanlig vis ville raska med seg fra butikkhyllene. Det hjelper jo også på når man genuint er interessert i mat, og til og med dyrker egne grønnsaker i hagen. Å evne å se det som en styrke og ikke en svakhet at noen ikke spiser nøyaktig det samme som en, det har tidligere virkelig ikke vært en selvfølge. Hurra for oppvåkningens tidsalder! 

Dette innlegget er en kombinasjon av "se på all den digge maten jeg har spist i sommer" og "herregud så takknemlig jeg er for at jeg har så bra mennesker i livet mitt, som tilpasser alle måltidene så jeg også kan spise dem og ikke får en bolle med kinakål, mais og paprika når alle andre spiser lasagne".
Ingrid - du er en av de flinkeste, mest kreative kokkene jeg vet om. Takk for maten!Frokost er ikke bare frokost i Våler. Her spares det ikke på godsakene, og hver helg vi er på besøk, er det ulike grønnsaker og kombinasjoner som havner på tallerkenen.
Ingrid lager de beste rundstykkene jeg har smakt (skal prøve å lure til meg oppskriften på disse), og denne gangen hadde hun også laget quesadillas med Wilmersburger-ost (kjøpt på Meny). I tillegg var det selvplukkede kantareller, stekt søtpotet og blå poteter(!) som hun har dyrket selv. NAM!
Ost med fikenmarmelade er forøvrig min nye jam (pun intended).Frokost på terassen i morgensola er noe av det fineste med sommeren. Her med hjemmelagde rundstykker igjen, med Tofutti smøreost og Wilmersburger Cheddar-ost (begge er å finne på Meny etc.) og et stort glass peanøttshake. En av mine absolutte smoothie-favoritter!
Arthur er også veldig glad i svigermors hjemmebakte rundstykker. Det er rart hvordan han plutselig vil kose, og legger seg nærmere og nærmere og nærmere meg. Jaja, det er lov å prøve seg. Og jeg tar all den kjærligheten jeg kan få fra den hårete, sære krabaten der <3Litt av alt, takk! Grilltallerken er min absolutte sommerfavorittmiddag. Hvorfor, spør du? Hallo, se da! Fyr opp grillen og sleng på alt hva ditt hjerte begjærer. Og med mange elementer blir du garantert tilfredsstilt - selv uten kjøtt. I tillegg vil nysgjerrige omnivor-ganer gjerne smake, så her er det noe for alle. Vegeschnitzel fra Anama, asparges, bakt sjalottløk, fylt sopp med Wilmersburger-cheddar, potetsalat med oliven, pølse i lompe (Fry's denne gangen, fås på helsekost og i Swiden), maiskolbe med hjemmelaget pesto OG vegansk smør og ei litta salat fra hagen med vinagrette laget av rapsolje, agavesirup, sitronjuice og søt sennep.Potetsalat slik jeg aldri har smakt den før - med oliven, sukkererter, mykstekt løk, pinjekjerner og friske urter. Du finner oppskriften her.Denne kjappe og dritgode lønsjen var det min kjære som lagde, med oppskrift/fremgangsmåte hun har lært av ingen ringere enn sin mor. På varm tortillalompe er det hjemmelaget guacamole, stekte chick'in-burgere fra Fry's i biter, wokket løk og paprika, yoghurt naturell og hjemmedyrket crispsalat og koriander.Lasagne har blitt en gjenganger når vi kommer på besøk. Det er så lett å tilpasse underveis og slenge i alt man har av grønnsaksrester. Jeg får vegansk ost på min del, så tar de vanlig ost på sin. Så enkelt er det å tilpasse. Farsen er enten Anama eller Helsans Kök. Sistnevnte er desidert den beste, og kan få en hvilken som helst kjøttis til å glemme hva kjøttdeig egentlig er laget av. En enkel salat, gjerne hvitløksbaguetter, frisk koriander (på alt, alltid) og en klatt med rømme er prikken over ién.
I lasagnen er det både grønnkål, søtpotet og bladbete (er det det det heter?).Risotto med squash, purre, masse hvitløk og selvplukket gull fra skogen. Her er det også min kjære som har laget, men jeg bidro såvidt med soppsteking og grønnsakskutting. Man kan da ikke freeloade hele helgen.
Og hvis du lurer på hvorfor noen har tisset på salaten min, så er det bare fordi du ikke har peiling på hvordan vinagrette ser ut. De som vil kan ha litt parmesan på, men jeg klarer meg fint med litt næringsgjær.
 


Når jeg skal lage middag til mange, lander jeg ofte på noe ala dette: asiatisk wok med grønnsaker, "biff"strimler fra Fry's, glassnudler og sweet chili saus. Veldig enkelt, raskt å smelle sammen og det smaker fortreffelig (tilbakemeldinger fra ymse kjøttiser, dette smaker langt mer avansert enn hva det egentlig er).
Da gjør det ikke noe at det ikke ser så vakkert ut. Mens nudlene koker, steker jeg biffstrimlene for seg og wokker grønnsakene. Her har jeg brukt gulrot, løk, blomkål, brokkoli, og purre og grønnkål fra hagen. Når grønnsakene begynner å bli møre, har jeg i strimler, nudler og en god dæsj chilisaus - works like a charm!


Potetgull fra butikken er godt det altså, men om du lager det selv, så blir det liksom litt av en annen verden. Og når svigers har frityrkoker, så var det ikke snakke om noe annet enn å ta den med ut på terassen og fritere alt vi kom over. Både rødbete, søtpotet, pastinakk og vanlig potet fikk gjennomgå. Og best av alt - alle kan spise det! Fremgangsmåte på hjemmelaget grønnsakschips finner du her!


Er det jordbær og vaniljeis til dessert? Frykt ikke, kjære veganer - nå får du melkefri is i de aller fleste butikker! Denne jordbærisen er fra Tofutti. Veldig god, men også veldig søt. Finnes også i vanilje og sjokolade, men sistnevnte smaker hundemat, så jeg vil anbefale deg å holde god avstand. Kulinaris og Dream har fruktsorbet og du får også is basert på rismelk, som jeg har tilgode å prøve.Hvorfor nøye seg med en dessert når man kan få to? Disse fant jeg på helsekostbutikken Life - rå sjokolade i akkurat passe størrelse. Ikke er de så dyre heller, i hvert fall ikke sammenlignet med andre råsjokolader. Den med cappuccino og mullbær er knallgod, den med kirsebær og acai var hakket for syrlig for meg. 35,- for 50 gram. 
Så har du også noe godt å snackse på når resten av gjengen sitter med hver sin Daim. Skogene i Våler har vært fylt til randen med blåbær i sommer. Vi plukket ikke lenge, for det var sopp vi egentlig var på jakt etter, men vi fikk fortsatt med oss mye. Og hva gjør svigermor med nyplukkede blåbær? Jo, hun fikser vegansk blåbærpai som den størte selvfølge i verden. Denne var bare knallgod, med crumble av havregryn, mandler, vegansk smør, brunt sukker og litt ren vanilje. 

Hva er dine erfaringer med å spise med kjøttiser? Del gjerne i kommentarfeltet.

10 kommentarer:

 1. Åh, her var det mye å sikle over! Fine bilder også.

  SvarSlett
 2. Så bra blogg du har :)

  Klem fra en annen veganer

  SvarSlett
 3. SÅ masse god sommerkos da :D Og likte Arthur sitt lille innspill, hihi :) Masse god inspirasjon, og et viktig tema. Selv da jeg ble vegetarianer i år, så var det et par som var sånn "oj, men kan jeg lage mat til deg da?" men da sier jeg at det ikke er mye som skal til for og gjøre meg glad :P Hehe. Heldigvis har jeg også mange venner med et åpent sinn, godt smil, og fabelaktige kokkeleringskunster, og da er det ikke noe problem vettu! x

  SvarSlett
  Svar
  1. Så fint :) Et åpent sinn har alt å si. Heldig vis blir det flere og flere av dem ;)

   Slett
 4. Those chocolate bars are made in Poland. From first raw chocolate manufacture :).

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...