torsdag 29. oktober 2015

Gresskarsuppe med kokosmelk og røkt paprika

Lite er bedre enn en varm, tykk og kremet suppe på kalde høstdager. Mine favoritter er alt som er orange - søtpotet, gulrot og gresskar, og her er det sistnevnte som får skinne. Du velger selv type gresskar, jeg har brukt flaskegresskar fordi jeg synes det gir den beste smaken (jeg prøvde meg på hokaido-gresskar for litt siden. Det smakte pinnekjøtt med poteter, så jeg ville unngått den om jeg var deg, med mindre du digger grønnsker som smaker julemiddag. Vi har alle vår greie). I disse halloween-tider er det fritt fram for å bruke kjøttet fra gresskaret du skjærer ut til dekorasjon. Vil du lage spindelvev i suppa, får du fremgangsmåten her.

Med en liten dæsj kokosmelk, litt chili og ingefær for ekstra sting og kjempegode spicy ristede gresskarkjerner på toppen. Disse får du jo mer på kjøpet uansett. Fremgangsmåte på risting av gresskarkjerner kommer i eget innlegg.


Til fire-fem posjoner:
 • 2 mellomstore flaskegresskar
 • 1 liten gul løk eller fire sjalottløk
 • 4-5 hvitløksfedd
 • En liten bit ingefær
 • 1 buljongterning/fond
 • 1/2 boks kokosmelk eller liten boks (se bilde under)
 • 1 ts røkt paprikapulver eller 2 ts vanlig
 • Lite dryss chili
 • Vann til ønsket tykkelse
 • Salt om nødvendig
 • Evnt yoghurt naturell til spindelvev

Skjær gresskarene i to og ta ut innmaten med kjerner og tråder. Men ikke kast kjernene, disse kan du riste ovnen! Du velger selv om du vil fjernet skallet, skjære det i terninger og koke det mørt, eller legge de fire halvdelene med innsiden ned i en ildfast form med 1 dl vann i bunnen og bake de i ovnen på 200 grader til skallet blir mykt og gir etter ved trykk av en skje. Bruker du kokemetoden, så spar på avkoket, dette kan du bruke til å tynne ut suppa.

Hvor mye er en bit med ingefær? Ca. så mye. Eller på størrelse med en tommel, om du vil. Og vil du slippe å la halve boksen med kokosmelk stå igjen, kan du kjøpe denne lille søte her. Funnet på importbutikk på løkka. Den er riktignok dyrere per liter, men da slipper du å hive. Kokosmelk kan forresten også fryses, gjerne i isbitformer.

Grovhakk løken og stek den gylden i olje i en gryte. Finhakk hvitløk og ingefær og la det frese med i ca ett minutt. Ha så i bitene av gresskar, eller skrap ut innmaten med en skje om du har bakt de i ovn. Ha over buljong og nok vann til at det nesten dekker gresskaret, men bare nesten. La det putre noen minutter. Ha så i kokosmelk og chili og kjør det hele glatt med en stavmikser. Smak deg til med ekstra krydder om nødvendig, og tilsett gjerne mer vann for å justere tykkelsen.Halloween er rett rundt hjørnet. Hvorfor ikke lage spindelvev i suppa? Edderkoppnett er kanskje ikke vegansk, men dette av plantebasert yoghurt naturell burde være innafor. Du fyller en brødpose med 1-2 ss yoghurt eller rømme og klipper et lite hull i det ene hjørnet, slik at du får en sprøytepose. Start i midten av skålen og lag en spiral helt ut til kanten. Bruk en tannpirker eller annen spiss gjenstand og lag striper som du drar utover fra midten. Værre er det ikke.

Øvelse gjør mester. Og yoghurt er lettere å håndtere enn kokosmelk, så vet du det.

4 kommentarer:

 1. For en stilig suppe da gitt! Er kjempegrad i ristede gresskarfrø, og spindelvevene var utrolig tøffe! Tusen takk for en god og varm oppskrift på en kjølig høstkveld :) x

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har aldri prøvd ristede gresskarfrø før, men det var mums! :D
   Takk for det!

   Slett
 2. Det så gøy at du oppdater jevnelig igjen Adele!
  Dette ser så godt ut. Og det vet jeg jo at det er-elsker slike supper!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er jeg glad du synes, kjære Ragnhild! :) Det krever sitt å blogge daglig, jeg skjønner ikke hvordan du får det til. Men et par ganger i måneden burde jeg kunne klare sjæl ;)
   Tusen takk, veldig hyggelig å høre!

   Slett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...