mandag 11. februar 2013

"The Elvis" vegan style

Har du hørt om favoritt-sandwichen til Elvis Presley? Den bestod av pannestekt brød med peanøttsmør, banan, bacon og honning. Spesiell kombo? Kanskje. Men det er faktisk overraskende godt!
Det salte balanserer det søte og det sprø balanserer det.... eh bløte? Neida, la oss ikke analysere dette noe videre. Bare prøv! Baconet er laget av tofu og honningen er byttet ut med agavesirup. Velger du en grovere brødtype enn loffen til Elvis, så skal du se at dette ikke er i nærheten av den originales kaloriinnhol heller.
Denne sandwichen er tydelig vis en konge verdig.

En kompis spurte forleden; "skulle du ikke ønske at du hadde en magisk ingrediens som fikk alt til å smake som bacon"? Lite visste han at det har jeg faktisk. Den heter Liquid Smoke og det kan du lese om HER.

Til to doble sandwicher
  • 1/2 pakke fast tofu
  • 3 ss soyasaus
  • 1 ts liquid smoke
  • 4 skiver grøvbrød
  • 4 ss peanøttsmør
  • 1 banan
  • 6 skiver tofubacon
  • 2 ts agavesirup

Hell vannet av tofuen, tørk den godt med et rent kjøkkenhåndkle og skjær i så tynne skiver du klarer. Del hver skive i to så du får tynne strimler. Stek strimlene i litt olje til de blir lysebrune. I mellomtiden rører du liquid smoke i soyasausen og heller over når tofuen begynner å bli ferdig. La stå på middels varme til alt har fordampet. La renne av seg på kjøkkenpapir.

Smør ca en spiseskje peanøttsmør på hver av skivene. Vask pannen for "baconrester" og smelt en spiseskje vegansk smør (eller bruk olje). Stek to av brødskivene mens du legger på skivet banan, bacon og heller over agavesirupen. Legg de to siste peanøttsmørskivene oppå og snu rund for å steke på den andre siden.

Skjær skivene i trekanter og munch away! Men når du føler du har fått nok - stopp med en gang! Her er det absolutt ikke rom for "bare en liten bit til" med mindre du elsker å være kvalm. Vel, det stoppet ikke Elvis. Han spiste gjerne ti i slengen.

Denne sandwichen har til og med sin egen wikipediaside om du vil lese mer.

"After a hard day of basic training, you could eat a rattlesnake"
- Elvis Presley - 

søndag 3. februar 2013

BBQ tempeh med nudler og purre

Tempeh er noe rare greier. På lik linje med tofu er det en fast masse av soyabønner, bare at disse er hele og fermenterte. Jeg klarer ikke helt å bestemme meg for hva det smaker, men konsistensen minner meg om veldig mørt kjøtt av noe slag. Det er ikke så lett å få tak i tempeh, men hør med helsekoster eller asiatiske importbutikker der du bor. Jeg fant på Norvina i Stavanger, men det er ikke alltid de har heller.

Jeg tilbereder tempeh som jeg ville gjort med tofu; skjærer i små biter, steker i olje og dynker det i god soyasaus. Denne gangen hadde jeg i litt barbecuesaus fra Santa Maria også, og stekte det opp med purreløk og nudler. Kjempegodt, veldig enkelt og ferdig på null komma niks. Bruk det du har liggende.
Ingrediensene gjenspeiler mitt tomme kjøleskap, men smaksmessig var det helt perfekt.

  • 200 g tempeh i skiver eller biter
  • 1 ss soyasaus
  • 2 ss barbecue-saus
  • Nudler
  • Purreløk 

 Det ser kanskje klumpete og rart ut, men bønnene er helt myke og møre. La tempehen gjerne ligge i marinade noen timer før steking.

tirsdag 22. januar 2013

Grønn lønsjsalat med mangodressing

Denne salaten metter langt mer enn kinakål, mais og thousand island og smaker selvfølgelig mye bedre.
Med stekt sopp, avokado og ristede pinjekjerner blir det hele et fullverdig måltid.

Du trenger
  • Hjertesalat
  • 1/4 agurk
  • 1 vårløk
  • 1 avokado
  • Sjampinjong
  • Pinjekjerner
  • 1 ss Soyasaus

Skjær soppen i skiver og stek i litt olje. Når soppen er ferdig stekt, tilsetter du soyasausen og lar det stå til alt har fordampet. Sett til side. Vask salaten og riv i mindre biter. Ha i en stor bolle med resten av ingrediensene. Pinjekjernene kan ristes i tørr panne og tilsettes helt til slutt.

Dressingen
  • 2 ss kokosmelk
  • 1 ss mangoeddik
  • 1 ts dijonsennep
  • 1 ts gul karripasta

Rør sammen og hell over. Easy peasy. Mangoeddiken er fra Oliviers & Co. Har du ikke mangoeddik, kan du bruke eplesidereddik. Ta gjerne en bit mango og kjør i blender sammen med resten av ingrediensene. Kanskje trenger du en liten teskje agavesirup også?

fredag 18. januar 2013

Vegansk maki fra Sushi City, Byporten

En diger posjon maki og jeg kan dø lykkelig. Dette er i tillegg en av de aller beste jeg har smakt.
Sushi City tilbyr to typer vegansk maki; den ene med avokado, vårløk og sesamfrø, den andre med sopp, asparges og teryakisaus. Jeg må selvfølgelig alltid ha en av hver. Dette er virkelig gourmet! Og billig er det også. Disse koster 55,- og 65,- om du tar de med deg og litt mer om du spiser der.

Er du skeptisk til rå fisk, er glad i dyr eller bare vil unngå kvikksølvforgiftning - da bør du prøve vegansk maki. Jeg lover deg du ikke vil savne noen ting.


Sushi City finner du inne på Byporten Shopping på Jernbanetorget, rett ved Egon.
De har både takeout og sitteplasser.
Tlf. 23 36 21 80

Vil du ha flere tips til spisesteder som tilbyr vegansk mat?
Sjekk "Spise ute"-kategorien øverst på menylinjen.

lørdag 29. desember 2012

Restemat: Julelefse med nøttestek

Lagde du nøttestek i år? Da vet du sikkert like godt som meg at det er en STOR oppskrift som gir mye rester. Du kan såklart fryse det ned, men jeg liker å småspise utover i romjula. En av mine favoritter er lefse med grov sennep, stekt sopp og biter av nøttestek varmet i stekepanne. Alle rester kan brukes. Pass bare på at lefsene ikke inneholder brystmelk eller andre sekreter fra firbente kropper. 

Fortsatt god jul til dere alle :) 

onsdag 26. desember 2012

Vegansk julebord

Tidligere i desmeber hadde vi veganjulebord i Stavanger hvor alle tok med litt hver til felles koldtbord. Masse god mat, masse hyggelige folk og ikke minst masse rester. Jeg husker ikke alt vi spiste, men på bordet ser du alt fra nøttestek med julete tilbehør til pastasalater, gryteretter og indisk. Det er viktig å leve litt farlig iblant.

Det var mye rare smaker som havnet på tallerkenen, både julete og utradisjonellt. Sinnsykt godt!

Dessert må man også ha. Lussekatter, riskrem, kokosmakroner, karamellpudding og fruktpaier.

Godt fornøyd med årets julebord alltså. Gleder meg allerede til neste!

Årets julemiddag

Til alle som trodde jeg var død; jeg lever i beste velgående og kommer sakte men sikkert tilbake.
Jeg har bare vært lat veldig opptatt den siste tiden. Men jeg spiser fordet altså. For eksempel julemat. I år som i fjor fikk jeg viljen min med vegansk julaften. Hurra for verdens beste familie! Det tar ca tre timer å lage alt og fem min å spise seg sprekkmett, men det er SÅ verdt det. Jeg har også drukket tønnevis med julebrus. Det er et under at jeg fortsatt har tenner igjen.

Julegrøt er obligatorisk. Denne er kokt på soya- og kokosmelk, toppet med kokossukker og vegansk smør.
Det hørtes kanskje fryktelig tropisk ut, men det er det altså ikke. Kokosmelken gjør grøten ekstra tykk og kremet, mens kokossukkeret smaker karamell og er mye bedre enn hvitt, raffinert sukker.

På tallerkenen i år; Resepts nøttestek, soyapølser og Veganmisjonens vegisterkaker med fløtesaus, soppstuing, søtpotetpuré, sautert grønnkål, grov sennep og rørte tyttebær. Utrolig godt og veldig mektig.
Nå har jeg rester langt ut i januar.

Til dessert ble det soyasjokoladepudding fra Alpro, enda mer julebrus og denne fantastiske karamellkaka som smakte som en blanding av Snickers og Twix. Jeg skal prøve meg på en litt sunnere utgave før jeg legger ut oppskrift.

Håper du også hadde en fin og dyrevennlig julefeiring med mye god mat. Så var det bare å planlegge nyttårsmiddagen. Fortell meg gjerne hva du skal spise!

mandag 19. november 2012

Butterdeigspai med sopp og nøtter

I sommer hadde jeg helt dilla på pai av butterdeig som både er enkelt å lage og kan varieres i det uendelige. Jeg lagde blant annet wienerbrød med nektarin og minipaier med tomat, pesto og oliven. Dette er en restemiddagvariant, der gårsdagens panne ble kjempegodt paifyll. Her finner du både marinert sopp, friske urter, knasende nøtter, kremost og smakfulle "kylling"biter. Jeg gir ingen eksakte mål i denne oppskriften. Du bruker så mange butterdeigsplater du ønker og legger på så mye fyll du vil ha. Her er det bare å lesse på!
Jeg har brukt veganske "kylling"nuggets kjøpt på helsekost.

Du trenger
  • Butterdeigsplater (Findus og TC brød er veganske)
  • Soyakremost eller -rømme
  • Sopp
  • Soyasaus
  • En neve cashewnøtter
  • Hakkede urter eller gressløk
  • Rødløk
  • Veganske nuggets (Viana)
Legg butterdeigsplatene på et stekebrett med bakepapir og smør på et tykt lag med kremost. Vend biter av sopp i litt soyasaus før du legger det på med resten av ingrediensene. Stekes på 200 grader i ti-femten minutter til butterdeigen blir sprø. Ha over ønsket krydder og hiv innpå.

onsdag 7. november 2012

Varm, krydret eplecider

Denne eplecideren kan lages på to forskjellige måter og passer ypperlig på kalde høstkvelder som denne.
Om du vil ha den med eller uten alkohol, velger du helt selv. Den ene varianten  inneholder eplecidereddik som visstnok skal virke blodsukkerregulerende og utrensende. Den andre er med Captain Morgan. Nuf said.

Til ett stort glass
  • 1 ss eplecidereddik
  • 1,5 ss agavesirup
  • 2 kanelstenger
  • 2 stjerneanis
  • Liten bit ingefær
  • 3 dl varmt vann

Rør eplecidereddik og agavesirup sammen i et stort glass og hell over varmt vann (bør ikke være helt kokende). Tilsett kanel, anis og ingefær og la trekke fem minutter.

eller
  • 3 dl eplejuice
  • 4 cl spiced rum 
  • 1 kanelstang
  • 1 stjerneanis
  • Liten bit ingefær

Ha alle ingrediensene i en liten kjele over middels varme. La trekke et par minutter uten å koke.
(Alkoholen fordamper først ved 78 grader, men vi trenger ikke ta noen sjangser). Hell over i glass og nyt.
Du kan også bruke annen sprit som brun rom, whisky eller brandy. Alkoholen kan også sløyfes.

Se, her har du en peis du kan varme deg på også.

fredag 2. november 2012

Ovnsbakte grønnsaker på tre måter


En søt, en salt og en krydret. Ovnsbakte grønnsaker er noe av det beste jeg vet og noe som det går mye av her i huset. Det er enkelt å lage, smaker fantastisk, kan varieres i det uendelige og lager seg selv mens du gjør andre ting. La potetbåtene få litt ferie og prøv deg heller på andre ovnsbakte grønnsaker.
Alt kan lages hver for seg eller stekes på samme brett. De smaker også utrolig godt sammen over quinoa, bulgur eller ris.

Du velger selv om du vil bruke ildfast form eller bakepapirkledd stekebrett. Alt bakes på 200 grader i 15-20 min. Bruk gaffel- eller smakstesten for å finne ut om de er ferdige. Blomkålen trenger muligens noe kortere tid. Målene under er til ett stekebrett med alle tre variantene, men her er det bare å doble i vei.

Saltbakte rødbeter
  • 2 rødbeter
  • Litt olje
  • Masse salt
Skrell rødbetene og del de i mindre biter. Ringle over litt olje og masse salt før steking.

Glaserte gulrøtter med basilikum
  • 3-4 gulrøtter
  • En neve frisk basilikum
  • 1 ss agavesirup
  • 1 ss olje
Del gulrøttene i to på langs og på tvers, så du får mindre staver. Ha de over i en bolle eller rett i den ildfaste formen med finhakket basilikum, agavesirup og olje. Vend godt om så gulrøttene blir helt dekket. Få med alt av marinade og basilikum som har en tendens til å bli igjen nederst i bollen.

Karriblomkål
  • En halv blomkål
  • 2-3 ss olje
  • Salt, hvitløkspulver, karri og vegeta
Kutt blomkålen i små biter og ha i en bolle. Bland krydderne inn i oljen og smak deg fram for å finne riktig mengde. Hell marinaden over blomkålen og massér godt så alt blir dekket.
Vegeta er et kjempegodt grønnsakskrydder som gir litt sødme. Har du ikke det, kan du bruke en halv teskje sukker eller annen søtning, eller bare sløyfe det.  Strø de godt utover stekebrettet. De er ferdige når de begynner å bli brune.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...