fredag 22. mars 2013

Nutanaburger, hjemmelaget påmfri og veganese

I helgen er det digg med litt ekstra junk, i hvert fall av den sorten som ikke krever så mye forberedelser.
Hos meg faller valget ofte på burger fra Nutana med masse grønnsaker, hjemmelaget påmfri og en god dipp.
Har du prøvd å lage påmfri med eddik før? Det gir en interessant og kjempegod smaksopplevelse.

Du trenger
  • 8 poteter
  • 1 ss rapsolje
  • 1 ss mango- eller eplecidereddik
  • Havsalt
  • Nutanaburger
  • Burgerbrød
  • Salat, tomat, agurk, avokado, løk
  • Ferdig eller hjemmelaget vegansk majones
Vask og skrell potetene og skjær dem i tykke strimler. Ha de over i en stor bolle og vend inn olje og eddik. Hell potetene over på bakepapirkledd stekebrett, dryss over masse havsalt og stek i ovnen på 200 grader.
Jeg glemte å ta tiden, men regner med de trenger en 20 min.

Nutanaburgerne skal også tilberedes i ovn. Legg de sammen med påmfrien eller på en rist på en rille over.
Server med salat, tomat, løk og avokado og vær generøs med veganesen. Prøv f.eks den med hvitløk til påmfrien og den med barbecue på selv burgeren. Oppskrift på fire ulike varianer finner du her.

torsdag 21. mars 2013

Uglematboksen presenterer: turwraps med tofu

Ut på tur; aldri sur! Spesielt ikke når verdens fineste matboks er fylt til randen av grove wraps med marinert tofu, hjemmelaget veganese og masse grønnsaker. Wraps er lettvint å lage i forkant og enkelt å spise på farten. Fyll de med det du liker og prøv deg fram med marinader, dressinger og kombinasjoner.  Jeg har brukt veganese med barbecuesmak og med søt karri og sennep. Begge egner seg helt supert som pålegg.
Se link under for oppskrift. Du kan også bruke vegansk kremost.
En annen wrapfavoritt er disse med tofu og mango.


Du trenger:
  • 1 pakke fast tofu (Alpro)
  • 2 ss soyasaus
  • Hjemmelaget veganese
  • Grove tortillalefser
  • Avokado
  • Cherrytomater
  • Salat

Hell vannet av tofuen, tørk godt med kjøkkenpapir og skjær i tykke strimler. Stek tofuen i litt olje til den er gyllenbrun på alle sider. Hell over soyasausen og la stå til alt har trukket inn. Avkjøl på kjøkkenpapir.

Smør en lefse med valgri veganese og legg på grønnsaker og tofustrimler. Her bruker du det du har lyst på. Rull sammen og del over på midten. Du kan selvfølgelig også bare bruke grønnsaker, eller erstatte tofuen med vegansk kjøttpålegg som Velami. Se hva du finner i helsekostbutikken.

Uglematboksen vil returnere innen kort tid med flere veganske turfavoritter.

fredag 15. mars 2013

Rå matbarer og mørk sjokolade

Jeg må bare komme med en liten anbefaling om to digge produkter fra iHerb. Rå matbarer og fantastisk god, mørk sjokolade fra Chocolove i ulike smaksvarianter. Sistnevnte er det min gode venn Cathrine som tipset om, da hun hadde bestilt sånn ca 50 sjokoladeplater på rappen. Og med god grunn, for disse sjokoladene er kjempegode! Jeg er ikke noe stor på godtespisingen, men disse forsvant med en gang og jeg måtte rett inn og bestille mer. Sjokoladeplatene finnes i to størrelser og ulike smaker. Jeg prøvde mandler og havsalt, bringebær og appelsinskall, alle veganske. Bare se etter de med mørk sjokolade. Nam! Du finner dem her!

Matbarene er helt supre å ha i skapet, på farten og som mellommåltid. Jeg spiser de hele tiden. Disse er med smak av sjokolade og kokos og er glutenfrie, veganske og 80% rå. Laget av nøtter, dadler, agavenektar, brun risprotein og spirer. Ikkeno sukker og dritt med andre ord. De finnes også i andre varianter her!

Er du ny på iHerb? Bruk koden TIV483 ved din første bestilling, så får du fem dollar i avslag. Holder du deg i tillegg under 200 kroner, så slipper du toll også.

lørdag 9. mars 2013

Pasta bolognese med nøtteparmesan

Pasta bolognese er noe jeg aldri går lei av uansett hvor mye jeg spiser det. Det er lett å lage og smaker fantastisk. Ha i masse grønnsaker, brukt ferdig farse fra frysedisken eller lag din egen. I denne farsen har jeg brukt en blanding av nøtter og tvp. Tvp er tørket soyaprotein som tilsettes vann for å bli som kjøttdeig.
Hjemmelaget, vegansk farse er slett ikke vanskelig. Denne retten er laget på slumpa etter en fuktig kveld på byen. Just sayin'.

Spaghetti  med vegetarfarse
  • God neve spaghetti
  • 2 dl tvp
  • 1 ss grønnsaksbuljong
  • 1 kinesisk hvitløk
  • 1 liten gul løk
  • 1 gulrot, raspet
  • 1 dl valnøtter
  • 1 ss røkt paprikapulver
  • 1 ss hvitløkspulver
  • 1 ss frisk eller tørket basilikum
  • 1 ts salt
  • 2 ss tomatpuré
  • 1 boks hermetiske, hakkede tomater

Kok spaghettien i godt med lettsaltet vann.
Ha tvp-en i en stor skål, strø over buljongen og heller over kokende vann så det akkurat dekker. Legg en tallerken over for å holde på dampen. La trekke i fem min.
Stek løk og hvitløk i litt olje før du tilsetter raspet gulrot og bløtlagt tvp. La det brune seg litt. Ha så i de hakkede nøttene og krydderet. Smak deg gjerne til med litt chili eller andre krydder. Rør inn tomatpureen og hell over de hakkede tomatene. La småputre i ti min.

Nøtteparmesan
  • 1 neve solsikkekjerner
  • 1 neve sesamfrø
  • 2 ss næringsgjær
  • 1/2 ts hvitløkspulver
  • Himmalayasalt

Dette er vel strengt talt mer frø enn nøtter, men frøparmesan hørtes ikke så fancy ut. Du kan selvfølgelig også bruke nøtter til denne. Ha ingrediensene i en kjøkkenmaskin og mal til et pulver. Oppbevares på luftett glass og holder seg til evig tid om det får stå kaldt. Jeg har tidligere laget parmesan med gresskarkjærner, men denne syntes jeg ble mye bedre. Prøv deg fram.

Server pastaen med et godt dryss "parmesan" og gjerne friske tomater og basilikum.


torsdag 7. mars 2013

Litt sunnere kanelboller

Jeg har hatt lyst på kanelboller i flere uker nå, og til slutt måtte jeg gi etter for suget og sette igang med bakeprosessen. Det er alltid mer stress i teorien enn i praksis, for når bolleduften sprer seg i huset har du plutselig fått enorm avkastning for deigen du slumpa sammen for en time siden.
Bollene er laget med naturlig søtning i form av kokossukker og agavesirup. Dette gir en mørkere farge på bollene, litt karamellaktig smak og et mye jevnere blodsukker. Jeg har også i litt havremel for ekstra fiber og fylde, men her kan du bruke speltmel eller andre grove meltyper du har i hus.

Du får tak i både agavesirup og kokossukker i de fleste helsekostbutikker. Jeg anbefaler på det sterkeste å bestille fra iHerb, der en pose på 454 g koster 24 kroner kontra over hundre som du må ut med i Norge.
Bruker du koden TIV483 får du i tillegg $5 i avslag på første bestilling.

Du trenger:
  • 100 g vegansk smør
  • 2 dl soyamelk eller annen plantemelk
  • 50 g fersk gjær
  • 4 dl hvetemel
  • 2 dl havremel (havregryn malt til mel)
  • 1 ts kardemomme
  • 1/2 dl kokossukker
  • 1/2 dl agavesirup
  • Vegansk smør
  • Kokossukker
  • Kanel

Smuldre gjæren i en stor bakebolle. Smelt smøret i en kasserolle og tilsett melken. Blandingen skal da være lunken. Hell væsken over gjæren og visp til alt har løst seg opp. Rør inn søtning og kardemomme før du har i melet, litt etter litt. Kna deigen lett før du har over et rent kjøkkenhåndkle og setter bakebollen et lunt sted. La heve en time (eller så lenge du gidder).

Når deigen har hevet til ca dobbel størrelse kan du varme ovnen til 200 grader. Kna til deigen blir smidig og kjevle ut til en stor firkant. Smør så på smøret og strø over masse kokossukker og kanel. Hvis du vil kan du blande de tre ingrediensene sammen før du smører på.

Rull deigen sammen til en pølse. Hvis firkanten din ikke er helt kvadratisk, kan du velge om du vil rulle fra kortsiden eller langsiden. Ruller du fra langsiden får du mange små boller. Ruller du fra kortsiden får du større, men litt færre boller. Jeg gikk for førstnevnte.

Legg bollene på et stekebrett med bakepapir og la etterheve under kjøkkenhåndkle i ti-femten min. Strø over litt kokossukker om du vil og stek midt i ovnen i femten min. Følg med underveis så de ikke blir brent. Avkjøl på rist og hiv innpå!

onsdag 6. mars 2013

Hjemmelaget vegansk majones i fire varianter

Da jeg var i Berlin for noen år siden, smakte jeg vegansk majones for første gang. Det var den lille, vegetariske burgersjappa Yellow Sunshine i Kreuzberg som serverte ulike dipper til påmfrien, deriblant en kjemepegod hvitløksveganese. Jeg ble så sjokkert over at både smak og konsistens stemte overens med originalvarianten at jeg måtte få med meg oppskriften. Jeg har testet meg fram med både blandeforhold og smakstilsetninger og landet på disse fire variantene, som smaker like godt til påmfrien som på brødskiva.


Basisoppskrift
  • 1 dl soyamelk
  • 2 dl rapsolje
  • 1 ss eplecidereddik
  • 1 ts dijon-sennep
  • 1/2 ts havsalt

Ha soyamelk, sennep og eddik i en bolle. Visp med stavmikser mens du tilsetter litt og litt av oljen til det tykner. Smak til med salt. Denne oppskriften gir en tykk og god veganese. Vil du ha den litt tynnere, dropper du bare litt av oljen. Sett kaldt så det får sette seg litt. Oppbevares på luftett glass i kjøleskap.
God alene - enda bedre med smaktilsetninger. Jeg har brukt halve mengden til ett glass med dipp. Vil du lage alle fire, dobler du oppskriften over og deler i fire. Vil du bare lage en av dem, kan du enten halvere basisoppskriften eller tilsette dobbel mengde smakstilsetning.



Søt karri og sennep
  • Halv mengde veganese
  • 1 ts karripulver
  • 1 ts dijon-sennep
  • 1 ts agavesirup
Min favoritt! Masse god smak, passer ypperlig som pålegg.


Barbecue
  • Halv mengde veganese
  • 1 ss barbecuesaus (Santa Maria)
  • 1 ts chilisaus
Maaruds holidaydipp kan bare gå hjem å legge seg! Denne er litt søt, litt sterk og veldig veldig god.

Hvitløk
  • Halv mengde veganese
  • 1 hvitløksfedd, raspet
Kjempegod vegansk aioli som passer til alt.

Ost og løk
Denne minner om potetgullet med samme navn. En litt annerledes variant, kjempegod som dipp.
Kan gjerne tynnes ut med vann.

Pøv veganesene til sandwicher. Denne er med søt karri og sennep, velami fra Viana, avokado og tomat.

mandag 11. februar 2013

"The Elvis" vegan style

Har du hørt om favoritt-sandwichen til Elvis Presley? Den bestod av pannestekt brød med peanøttsmør, banan, bacon og honning. Spesiell kombo? Kanskje. Men det er faktisk overraskende godt!
Det salte balanserer det søte og det sprø balanserer det.... eh bløte? Neida, la oss ikke analysere dette noe videre. Bare prøv! Baconet er laget av tofu og honningen er byttet ut med agavesirup. Velger du en grovere brødtype enn loffen til Elvis, så skal du se at dette ikke er i nærheten av den originales kaloriinnhol heller.
Denne sandwichen er tydelig vis en konge verdig.

En kompis spurte forleden; "skulle du ikke ønske at du hadde en magisk ingrediens som fikk alt til å smake som bacon"? Lite visste han at det har jeg faktisk. Den heter Liquid Smoke og det kan du lese om HER.

Til to doble sandwicher
  • 1/2 pakke fast tofu
  • 3 ss soyasaus
  • 1 ts liquid smoke
  • 4 skiver grøvbrød
  • 4 ss peanøttsmør
  • 1 banan
  • 6 skiver tofubacon
  • 2 ts agavesirup

Hell vannet av tofuen, tørk den godt med et rent kjøkkenhåndkle og skjær i så tynne skiver du klarer. Del hver skive i to så du får tynne strimler. Stek strimlene i litt olje til de blir lysebrune. I mellomtiden rører du liquid smoke i soyasausen og heller over når tofuen begynner å bli ferdig. La stå på middels varme til alt har fordampet. La renne av seg på kjøkkenpapir.

Smør ca en spiseskje peanøttsmør på hver av skivene. Vask pannen for "baconrester" og smelt en spiseskje vegansk smør (eller bruk olje). Stek to av brødskivene mens du legger på skivet banan, bacon og heller over agavesirupen. Legg de to siste peanøttsmørskivene oppå og snu rund for å steke på den andre siden.

Skjær skivene i trekanter og munch away! Men når du føler du har fått nok - stopp med en gang! Her er det absolutt ikke rom for "bare en liten bit til" med mindre du elsker å være kvalm. Vel, det stoppet ikke Elvis. Han spiste gjerne ti i slengen.

Denne sandwichen har til og med sin egen wikipediaside om du vil lese mer.

"After a hard day of basic training, you could eat a rattlesnake"
- Elvis Presley - 

søndag 3. februar 2013

BBQ tempeh med nudler og purre

Tempeh er noe rare greier. På lik linje med tofu er det en fast masse av soyabønner, bare at disse er hele og fermenterte. Jeg klarer ikke helt å bestemme meg for hva det smaker, men konsistensen minner meg om veldig mørt kjøtt av noe slag. Det er ikke så lett å få tak i tempeh, men hør med helsekoster eller asiatiske importbutikker der du bor. Jeg fant på Norvina i Stavanger, men det er ikke alltid de har heller.

Jeg tilbereder tempeh som jeg ville gjort med tofu; skjærer i små biter, steker i olje og dynker det i god soyasaus. Denne gangen hadde jeg i litt barbecuesaus fra Santa Maria også, og stekte det opp med purreløk og nudler. Kjempegodt, veldig enkelt og ferdig på null komma niks. Bruk det du har liggende.
Ingrediensene gjenspeiler mitt tomme kjøleskap, men smaksmessig var det helt perfekt.

  • 200 g tempeh i skiver eller biter
  • 1 ss soyasaus
  • 2 ss barbecue-saus
  • Nudler
  • Purreløk 

 Det ser kanskje klumpete og rart ut, men bønnene er helt myke og møre. La tempehen gjerne ligge i marinade noen timer før steking.

tirsdag 22. januar 2013

Grønn lønsjsalat med mangodressing

Denne salaten metter langt mer enn kinakål, mais og thousand island og smaker selvfølgelig mye bedre.
Med stekt sopp, avokado og ristede pinjekjerner blir det hele et fullverdig måltid.

Du trenger
  • Hjertesalat
  • 1/4 agurk
  • 1 vårløk
  • 1 avokado
  • Sjampinjong
  • Pinjekjerner
  • 1 ss Soyasaus

Skjær soppen i skiver og stek i litt olje. Når soppen er ferdig stekt, tilsetter du soyasausen og lar det stå til alt har fordampet. Sett til side. Vask salaten og riv i mindre biter. Ha i en stor bolle med resten av ingrediensene. Pinjekjernene kan ristes i tørr panne og tilsettes helt til slutt.

Dressingen
  • 2 ss kokosmelk
  • 1 ss mangoeddik
  • 1 ts dijonsennep
  • 1 ts gul karripasta

Rør sammen og hell over. Easy peasy. Mangoeddiken er fra Oliviers & Co. Har du ikke mangoeddik, kan du bruke eplesidereddik. Ta gjerne en bit mango og kjør i blender sammen med resten av ingrediensene. Kanskje trenger du en liten teskje agavesirup også?

fredag 18. januar 2013

Vegansk maki fra Sushi City, Byporten

En diger posjon maki og jeg kan dø lykkelig. Dette er i tillegg en av de aller beste jeg har smakt.
Sushi City tilbyr to typer vegansk maki; den ene med avokado, vårløk og sesamfrø, den andre med sopp, asparges og teryakisaus. Jeg må selvfølgelig alltid ha en av hver. Dette er virkelig gourmet! Og billig er det også. Disse koster 55,- og 65,- om du tar de med deg og litt mer om du spiser der.

Er du skeptisk til rå fisk, er glad i dyr eller bare vil unngå kvikksølvforgiftning - da bør du prøve vegansk maki. Jeg lover deg du ikke vil savne noen ting.


Sushi City finner du inne på Byporten Shopping på Jernbanetorget, rett ved Egon.
De har både takeout og sitteplasser.
Tlf. 23 36 21 80

Vil du ha flere tips til spisesteder som tilbyr vegansk mat?
Sjekk "Spise ute"-kategorien øverst på menylinjen.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...