torsdag 7. mars 2013

Litt sunnere kanelboller

Jeg har hatt lyst på kanelboller i flere uker nå, og til slutt måtte jeg gi etter for suget og sette igang med bakeprosessen. Det er alltid mer stress i teorien enn i praksis, for når bolleduften sprer seg i huset har du plutselig fått enorm avkastning for deigen du slumpa sammen for en time siden.
Bollene er laget med naturlig søtning i form av kokossukker og agavesirup. Dette gir en mørkere farge på bollene, litt karamellaktig smak og et mye jevnere blodsukker. Jeg har også i litt havremel for ekstra fiber og fylde, men her kan du bruke speltmel eller andre grove meltyper du har i hus.

Du får tak i både agavesirup og kokossukker i de fleste helsekostbutikker. Jeg anbefaler på det sterkeste å bestille fra iHerb, der en pose på 454 g koster 24 kroner kontra over hundre som du må ut med i Norge.
Bruker du koden TIV483 får du i tillegg $5 i avslag på første bestilling.

Du trenger:
 • 100 g vegansk smør
 • 2 dl soyamelk eller annen plantemelk
 • 50 g fersk gjær
 • 4 dl hvetemel
 • 2 dl havremel (havregryn malt til mel)
 • 1 ts kardemomme
 • 1/2 dl kokossukker
 • 1/2 dl agavesirup
 • Vegansk smør
 • Kokossukker
 • Kanel

Smuldre gjæren i en stor bakebolle. Smelt smøret i en kasserolle og tilsett melken. Blandingen skal da være lunken. Hell væsken over gjæren og visp til alt har løst seg opp. Rør inn søtning og kardemomme før du har i melet, litt etter litt. Kna deigen lett før du har over et rent kjøkkenhåndkle og setter bakebollen et lunt sted. La heve en time (eller så lenge du gidder).

Når deigen har hevet til ca dobbel størrelse kan du varme ovnen til 200 grader. Kna til deigen blir smidig og kjevle ut til en stor firkant. Smør så på smøret og strø over masse kokossukker og kanel. Hvis du vil kan du blande de tre ingrediensene sammen før du smører på.

Rull deigen sammen til en pølse. Hvis firkanten din ikke er helt kvadratisk, kan du velge om du vil rulle fra kortsiden eller langsiden. Ruller du fra langsiden får du mange små boller. Ruller du fra kortsiden får du større, men litt færre boller. Jeg gikk for førstnevnte.

Legg bollene på et stekebrett med bakepapir og la etterheve under kjøkkenhåndkle i ti-femten min. Strø over litt kokossukker om du vil og stek midt i ovnen i femten min. Følg med underveis så de ikke blir brent. Avkjøl på rist og hiv innpå!

9 kommentarer:

 1. Kanelboller er digg kosemat, lagde det i går :) Men må nok prøve å lage en sunnere variant også.

  SvarSlett
 2. Herlig! Å lage ting litt sunnere er det gøyeste som finnes, nest etter å spise det ;) Tror vi som veganere har et lite forsprang der, samtidig som det er ganske mange ting vi også burde passe oss for ;)
  Kanelbollene ser nydelige ut! Kan nesten kjenne for meg lukten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hyggelig å høre fra deg, Ragnhild :) Ja, egentlig er det litt greit at vi ikke kan spise alt i butikkene, for der sparer vi oss for mye drit. Men godt å kunne kose seg litt innimellom :) Disse er i hvert fall kjempegode og mye sunnere enn originalvarianten ;)

   Slett
 3. Du har muligvis svaret på det før, men vegansk smør - hvad går det på/hvad bruger du?

  SvarSlett
 4. Måske mig der er tungnem, men jeg vil prøve at lave disse i dag.

  Du skriver, at smørret først skal smeltes, men senere, at der også skal smørres smør på dejen senere - hvor meget? Jeg vil forsøge mig frem i dag, men tænker bare, at det er en fejl?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Deborah :) Først har du smeltet smør i deigen. Så smører du et tynt lag på deigen når den er kjevlet ut for at sukker- og kanelblandingen skal feste seg, men du kan muligens pensle på et tynt lag med soyamelk eller noe om du ikke vil ha så mye smør :) Jeg bruker smøret fra Alpro eller Nutana. Lykke til, fortell meg gjerne hvordan de blir :)

   Slett
  2. Jeg lavede dem i går, og det gik sådan set udemærket, men jeg kunne ikke få dem så pæne som dine? Men de smager fint - måske du har en forklaring?

   Slett
 5. Dette så godt ut! Har ikke laget/spist kanelboller på år og dag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Da synes jeg du skal lage deg noen ;) Viktig å kose seg litt ekstra i påsken!

   Slett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...