onsdag 6. mars 2013

Hjemmelaget vegansk majones i fire varianter

Da jeg var i Berlin for noen år siden, smakte jeg vegansk majones for første gang. Det var den lille, vegetariske burgersjappa Yellow Sunshine i Kreuzberg som serverte ulike dipper til påmfrien, deriblant en kjemepegod hvitløksveganese. Jeg ble så sjokkert over at både smak og konsistens stemte overens med originalvarianten at jeg måtte få med meg oppskriften. Jeg har testet meg fram med både blandeforhold og smakstilsetninger og landet på disse fire variantene, som smaker like godt til påmfrien som på brødskiva.


Basisoppskrift
 • 1 dl soyamelk
 • 2 dl rapsolje
 • 1 ss eplecidereddik
 • 1 ts dijon-sennep
 • 1/2 ts havsalt

Ha soyamelk, sennep og eddik i en bolle. Visp med stavmikser mens du tilsetter litt og litt av oljen til det tykner. Smak til med salt. Denne oppskriften gir en tykk og god veganese. Vil du ha den litt tynnere, dropper du bare litt av oljen. Sett kaldt så det får sette seg litt. Oppbevares på luftett glass i kjøleskap.
God alene - enda bedre med smaktilsetninger. Jeg har brukt halve mengden til ett glass med dipp. Vil du lage alle fire, dobler du oppskriften over og deler i fire. Vil du bare lage en av dem, kan du enten halvere basisoppskriften eller tilsette dobbel mengde smakstilsetning.Søt karri og sennep
 • Halv mengde veganese
 • 1 ts karripulver
 • 1 ts dijon-sennep
 • 1 ts agavesirup
Min favoritt! Masse god smak, passer ypperlig som pålegg.


Barbecue
 • Halv mengde veganese
 • 1 ss barbecuesaus (Santa Maria)
 • 1 ts chilisaus
Maaruds holidaydipp kan bare gå hjem å legge seg! Denne er litt søt, litt sterk og veldig veldig god.

Hvitløk
 • Halv mengde veganese
 • 1 hvitløksfedd, raspet
Kjempegod vegansk aioli som passer til alt.

Ost og løk
Denne minner om potetgullet med samme navn. En litt annerledes variant, kjempegod som dipp.
Kan gjerne tynnes ut med vann.

Pøv veganesene til sandwicher. Denne er med søt karri og sennep, velami fra Viana, avokado og tomat.

10 kommentarer:

 1. OMG!!! Jeg har jo laget majones slik siden jeg ble veganer, men jeg har ikke tenkt over at man kan lage andre typer enn vanlig og aioli, haha. TAKK!!! Ost og løk høres spennende ut. Sennepsgreia hørtes skikkelig nam ut.

  SvarSlett
 2. Jeg har bare kjøpt på glass, jeg. Smaker jo papp i forhold. Aldri mer :P Alle er kjempegode, anbefaler deg å prøve ;)

  SvarSlett
 3. Jeg sier ja takk til begge deler :) Men hjemmelaget majones er jo så lett å surre ihop.

  SvarSlett
 4. Tusind tak, det skal klart prøves :-)

  SvarSlett
 5. Jeg er lat, så jeg brukte Tofutti kremost i stedet for å lage majones når jeg skulle lage sennep- og karrivarianten. Funket kjempebra :-)

  SvarSlett
 6. Tro om det går an å lage uten soya, med nøttemelk eller lignende? Har du prøvd det?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Tonje :)
   Det vet jeg faktisk ikke, men jeg prøvde med havrefløte og det gikk ikke i det hele tatt :P Men gi meg gjerne en tilbakemelding om du prøver det ut.

   Slett
 7. Jeg lagde en lightversjon av denne majonesen, og det funket kjempebra! 1 del hvitløksmajones til to deler vegansk ostesaus/krem (soyamelk, maisenna, sennep, sitronsaft og næringsgjær). Nam nam!

  SvarSlett
 8. Er det mulig å droppe eddiken?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hmmm, det er jeg usikker på, du må nesten bare prøve. Men eddiken setter igang en kjemisk prosess som er ganske essensiell - også gir det en veldig god smak. Det vil kanskje ikke tykne på samme måte uten, men gi meg gjerne beskjed hvis du prøver :)

   Slett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...