onsdag 26. september 2012

Rå lakrisfudge og mild peanøttsjokolade

Du vet når du egentlig bør lese til eksamen, og alt du har lyst til er å vaske do eller luke i hagen? Jeg er litt der om dagen. Om jeg ikke er på lesesalen, ender jeg opp med å gjøre alt mulig annet. Nå tror du sikkert at huset mitt er skinnende rent, men det kan jeg forsikre deg om at ikke er tilfellet. Men jeg har laget godis! Masse godis. Både mild, rå sjokolade og kjempegod lakrifudge med ekte lakris. La oss ta sistnevte først.

Rå lakrisfudge
 • 100 g cashewnøtter
 • 3 ts lakrispulver
 • 1 ts carob- eller kakaopulver
 • 1/2 ts vaniljepulver
 • 1 ss agavesirup
 • 2 ss kokosolje
Kjør cashewnøtter, lakris-, vanilje- og kakaopulver til et fint mel i blender. Smelt kokosoljen i vannbad og ha over i blenderen med nøttemelet og agavesirup. Kjør på nytt til massen danner en seig klump. Trill ut kuler med hendene eller ha over på en bit plastfolie som du former til en firkant. Sett i kjøleskap eller fryser til massen blir helt fast. Skjer firkanten i mindre biter. Ved romtemperatur blir lakribitene myke og fudgy. Når de får stå i kjøleskapet, får de en fastere konsistens som minner om NOX, bare uten griseknokler og 10 kilo sukker. Bare vær obs på at naturlig lakris smaker annerledes og kraftigere enn den kunstige. Prøv deg fram med litt av gangen, så det ikke blir for voldsomt. Lakris(rot)pulver får du kjøpt i helsekostbutikk.

Jeg har laget så mye rå sjokolade i mitt liv at jeg stort sett bare tar det på øyemål. Derfor er denne oppskriften litt omtrentlig. Vil du bare bruke kakaopulver så gjør du det, men vil du ha en mild og god sjokolade, anbefaler jeg at du prøver både peanøttmel og carobpulver. (Peanøttmelet er ikke rått).

Mild peanøttsjokolade
 • 100 g kakaosmør
 • 2 ss agavesirup
 • 2 ss kakaopulver
 • 2 ss carobpulver
 • 1 ss peanøttmel
 • 1 ts lecitin
 • 1 ts vaniljepulver
 • Litt salt
 • Evnt. hakkede peanøtter
Smelt kakaosmøret i vannbad og rør inn de andre ingrediensene til en glatt røre. Fyll silikonformer/isbitformer med herligheten og forsøk å kontrolerer deg selv mens du lar det stivne i kjøleskap eller fryser.

Og vet du hva? Hvis du dypper lakrisfudgebitene i flytende, rå sjokolade og lar det stivne litt i kjøleskap, så blir det dobbelt så godt!

"Right. That's all my socks piled. Back to the accounts." - Bernard Black

14 kommentarer:

 1. Nydelig! Jeg får ikke til god rå sjokolade, har prøvd både hvit og lys og mørk, nytter ikke. Vet ikke om jeg lager det feil eller bare ikke liker det, derfor vil jeg bli invitert på middag hos deg snart der det florerer av Adelesjokkis så jeg kan få smakt en annens versjon. :D Hehe.

  SvarSlett
  Svar
  1. Kanskje du bare ikke liker det? :P Det er jo annerledes på smak enn vanlig sjokolade. Men jeg skal uansett diske opp litt, så får du smake når du kommer på besøk :)

   Slett
 2. Haha, den følelsen av å ville vaske do.. :P
  NAM!! Til begge deler! Jeg lager stort sett sjokolade men jeg har veldig lyst til å prøve meg på lakrisfudge også! Har sett slik pulver på Helios, må bare kjøpe det!

  SvarSlett
  Svar
  1. HVis du liker lakris, så må du jo bare kjøpe det! Mye bedre enn sånn kunstig lakrisgodis stappfullt av sukker.

   Slett
 3. Den lakrisfudgen så jo bare helt sykt god ut! :D Må prøves ut til helgen!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg tør å påstå at den smaker enda bedre enn den ser ut ;)

   Slett
 4. Hei! For en herlig blogg du har! Jeg elsker lakris , så fudgen din skal jeg lage. Hvilken kokosolje bruker du her? Og ang. Sjokoladen - kan peanøttmelet erstattes med noe annet, eller evt utelates helt?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anette, så hyggelig å høre fra deg :) Her har jeg brukt kokosolje fra Urtekräm, men bruker vanlig vis den fra Helios som jeg kjøper på Meny. Ja, peanøttmelet kan enten sløyfes helt eller byttes ut med peanøttsmør, det gir samme effekten. Lykke til! :)

   Slett
 5. You had me at lakrisfudge, og så siterer du Black Books i tillegg? Hey I just met you and this is crazy men vil du gifte deg med meg?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hahahahaha, dette er uten tvil den beste kommentaren jeg noen gang har fått! :P Takk for det!

   Slett
 6. Jeg skal teste ut de fugdegreiene snart altså, må bare finne lakrispulver. Og så vil jeg ha havsalt i!! Salt lakris er jo the shit.

  SvarSlett
  Svar
  1. Lurt! Søtsmakene kommer også mye bedre fram med litt salt. Jeg har det stort sett i alt jeg lager av sjokolade. De har lakrispulver på Panduro :)

   Slett
 7. Det er noe galt med mengdene i lakrisfudgeoppskriften - det ble jo alt for lite! Laget en porsjon, tok en liten smakebit, og laget umiddelbart en porsjon til. Og siden jeg da var litt utålmodig fant jeg ut at det går helt fint selv om du ikke smelter kokosfettet (i hvert fall hvis det er romtemperert og mykt). Sjokoladen er neste prosjekt!

  Takk for supre oppskrifter.

  Mari :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hahaha, søte Mari. Nå smiler jeg godt her. Jeg har bare laget denne en gang, men tenker meg det blir et gledelig gjensyn nå som julesnopet skal på bordet. Takk for koselig tilbakemelding :) God jul!

   Slett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...