onsdag 26. mars 2014

Kremet blomkålsuppe med erter og stekt soyasopp

Kjempegod og kremet suppe av blomkål som metter lenge. Kan også spises kald og smaker ekstra bra med masse godt oppi. Server gjerne med hvitløksbaguetter eller focaccia.  


Til fire posjoner trenger du:
  • 1 stor eller to små blomkålhoder
  • 1 løk
  • 1 kinesisk hvitløk
  • 1 ss plantemargarin eller olje
  • 5 dl grønnsaksbuljong
  • 1 boks soya- eller havrefløte (ca 2 dl)
  • 1 ss tahini (kan sløyfes)
  • Salt og pepper
  • 1/2 pose selskapserter (125 g)
  • 5 champignon
  • Olje til steking
  • 1 ss soyasaus (glutenfri)
  • 2 stilker vårløk
  • Fersk gressløk
  • Evnt hvitløks- eller chiliolje til servering

Skjær blomkålen i biter. Hakk løk og hvitløk og stek mykt i en gryte med smør. Tilsett blomkålbukettene og buljongen og la koke opp til bitene er møre. Legg noen av blomkålbitene til side hvis du vil ha litt å tygge på i suppa. Ha i tahini hvis du ønsker og kjør så til en glatt puree med stavmikser. Tilsett fløte, gi det hele et lite oppkok og smak til med salt og pepper. Hell ertene over i suppa (gjerne rett fra frossen tilstand) og la putre mens du skjærer soppen i skiver og steker i olje. Når soppen er ferdigstekt, har du soyasausen og lar den trekke inn.

Ha de ferdigkokte blomkålbitene du la til side over i suppa og øs opp i tallerkner.
Strø over gressløk og vårløk og ha over soppen. Ta gjerne også med noen hakkede salte nøtter eller ristede pinjekjerner, og ringle over litt hvitløksolje for ekstra smak. Fordelen med masse stæsj i suppa er at den metter helt enormt. Jeg er ram på overspising, men jeg klart bare én runde med denne. Håper det smaker!

tirsdag 25. mars 2014

Melkefri yoghurtis med mango

Frisk, søt og litt syrlig; vegansk yoghurtis med mango, ristede kokosflak, kokossukker. Ja takk!
Å ha en ismaskin tilgjengelig er skikkelig luksus; hvis du plutselig får lyst på is, så har du det ferdig i løpet av en halvtimes tid. Har du ikke ismaskin, kan du fint lage denne i fryseren ved å røre litt innimellom, men da må du smøre deg med litt ekstra tålmodighet.

Du trenger:
  • Ett beger Alpro soyayoghurt (500 g)
  • 1 boks kokosmelk (2,5 - 3 dl)
  • 1 fersk mango eller 250 g frossen
  • 4 ss agavesirup
  • 1 ts vaniljepulver
  • Kokossukker etter smak
  • Ristede kokosflak

Skjær mangoen i biter og ha over i en kjøkkenmaskin. Kjør til en jevn masse eller bevar den litt chunky. Ha over yoghurt, kokosmelk og vaniljepulver og smak deg fram med søtning. La isen få kjøre seg en 20 minutters tid i ismaskin til den blir fin i konsistensen, eller hell den over i en plastboks og sett i frysern. Rør forsiktig hver halve time for å unngå krystallisering. Isen burde være fast etter ca to timer.
Strø over ristede kokosflak, litt kokossukker og evnt noen biter av fersk mango.

fredag 21. mars 2014

Kremet tahini av ristede sesamfrø

Er du en like stor fan av nøttesmør og tahini som meg? Hvis ikke vil du trolig bli det nå, for hjemmelaget er stort sett alltid best. Ikke kast bort penger på dyre glass med eksklusive nøtte- og frøpureer når du enkelt lager en minst like god variant helt selv. Denne tahinien er silkemyk og kremet og har en rik smak som følge av de ristede sesamfrøene. Og best av alt; den krever bare én ingrediens. 
Jeg anbefaler økologiske og ublekede sesamfrø, selv om denne er laget av en dårlig billigpose jeg hadde liggende fra før. Sesamfrø er rike på B-vitaminer, proteiner og umettet fett, samt en håndfull mineraler og vitaminer.

Prøv tahini over frokostblanding, supper og gryteretter, i hummus og falafel, som dipp til grønnsaker og tortillachips eller bare rett på brødskiva. Smaker kjempegodt på banan- og bokhvetepannekaker eller bland en spiseskje med vann og litt sitronsaft for en kjempegod, melkefri dressing.

Du trenger: 
  • Sesamfrø
  • Evnt litt olivenolje
  • Pittelitt salt

Rist sesamfrøene i en tørr stekepanne til de blir gylne. Ikke gå fra, de brenner seg raskt. Når de har fått litt farge vil de også lukte kjempegodt og gi litt slipp på oljen som frøene er rike på. La de avkjøle seg bittelitt før du har de over i en kjøkkenmaskin og kjører til en glatt masse. Du trenger ikke tilsette noe; oljen i frøene vil være nok til å lage en kremet og peanøttsmørlignende konsistens. Vil du derimot ha den enda litt mer tyntflytende, har du i en spiseskjed eller to med god olivenolje. Tilsett gjerne også litt salt.

Oppbevares på lufttett glass. Holder seg i en måneds tid. 

mandag 24. februar 2014

Quinoa med ovnsbakt søtpotet og yoghurtdressing


Jeg er fullstendig hekta på søtpotet om dagen og putter det i så og si alt jeg lager. Ovnsbakte grønnsaker og quinoa i kombinasjon er en sikker vinner og denne kreasjonen er intet untak.
Den lager seg nesten selv, krever få ingredienser og smaker fortreffelig. Kutter du ut pølsa, er den i tillegg helt glutenfri! Gir en stor gryte nok til 3-4 fire personer eller lønsj og middag bare til deg selv.
Du kan lese mer om quinoa her.

Du trenger:
  • 2 søtpoteter
  • 1 kopp quinoa
  • 1 løk
  • 1 liten brokkoli
  • Vegansk pølse
  • 1/2 boks naturell yoghurt (Alpro)
  • Appelsin-/sitronsaft
  • 1 ts hvitløkspuver eller ett presset fedd
  • Litt salt 
  • Evnt andre krydder

Fjern skall på søtpotenene, del de i biter og ha over i en ildfast form med litt olje og havsalt.
Bak i ovnen på 200 grader til de er møre og begynner å få farge.
Kok en kopp quinoa i to kopper vann tilsatt buljong. La koke i ca 20 min til alt vannet har trukket inn.
Mens quinoaen koker og potetene bakes, kan du fikse resten av grønnsakene og lage dressingen.
Stek en løk i litt olje og tilsett brokkolien. Rørstek til brokkolien begynner å bli mør. Stek evnt opp litt veganske pølse. Jeg har brukt en halv Polony fra Fry's, kjøpt i Sverige. Dropper du pølsa, blir hele retten glutenfri. Bland alt sammen i quinoagryten.

Ha yoghurten over i en skål og tilsett krydder og sitrussaft. Rør godt og smak deg fram.

Prøv også quinoa med tofubacon, quinoa med grønnkål og norske rotfrukter eller disse ovnsbakte grønnsakene.


søndag 8. september 2013

Ostesmørbrød uten ost

Ostesmørbrød er noe av det diggeste i hele verden. Det går raskt å lage og krever få ingredienser.
Men hvordan blir de egentlig når man ikke spiser ost? Det skal jeg fortelle deg; akkurat som de skal være!
Disse er laget med de fantastisk gode Jeezini-ostene som smaker slik som ost skal smake, bare enda bedre.
(Og hvis du måtte lure; de er helt uten palmeolje!)
Jeg har brukt en naturell og en sterk, meksikansk variant. Jeg har sett flere skrive at de ikke smelter, men det gjør de da så absolutt. Du kan bruke andre veganske oster også, bare vær forberedt på at de mest sansynlig smaker drit. Men når sant skal sies, trenger du egentlig ikke bruke osteerstatninger heller. Prøv med veganese, tomat og avokado eller kanskje hummus og soltørka tomat? Mulighetene er mange.

Du trenger
  • Fire skiver grovt brød
  • To skiver Jeezini
  • Pesto
  • Fersk eller soltørket tomat
  • Smør eller olje til steking

Toast er så enkelt at det egentlig ikke trenger noen fremgangsmåte. Doble brødskiver med masse digg, smæk smæk - stek. Smør pesto på alle fire brødskivene og legg det fyllet du vil ha på to av dem. Jeg brukte litt ovnsbakt søtpotet på den ene. Legg de to siste brødskivene over som lokk og smør med smør eller olje på utsiden. Vil du ha begge sidene krispy, legger du toasten i toastjernet med den smørte siden ned før du smører oversiden og klapper igjen hjernet.
La de bli godt brune før du tar de ut, da blir de ekstra sprø. Så er det bare å hive innpå.
OBS! Sterkt vanedannende. Spises på eget ansvar.

For lignende alternativer, prøv taco cheeze melt eller pannestekt toast med røkt ost.
Også kan du i samme slengen overse de elendige bildene, gidder du?


fredag 19. juli 2013

Sprø tortillasnacks med lime og havsalt

At noe så enkelt kan være så godt! Halvveis hjemmelaget snacks på null-komma-niks. Har du lefser igjen etter tacoen? Gi de en runde i stekepanna! Eller bare kjøp inn en stor pakke og stek opp alt sammen. Her forsvinner det fort.


Du trenger
  • Tortillalefser
  • Olje til steking
  • 1/2 lime 
  • Grovt havsalt

Skjær lefsene opp i åtte stykker som en pizza. Varm litt olje i en panne og la lompene få steke på begge sider til se blir brune og sprø. Legg de over på kjøkkenpapir, klem over litt limejuice og strø på godt med havsalt. Kjempegode som snacks med litt hjemmelaget dipp, eller som tilbehør til middager.

Dippen på bildet er rester etter en gryte med søtpotet blandet med tahini og limejuice. Her kan du bruke alt fra yoghurtbaserte dipper til guacamole og salsa.

mandag 24. juni 2013

Theas bokhvetepannekaker med tre ingredienser (glutenfrie)

Disse pannekakene er et lite mirakel; de smelles sammen på ett minutt, og inneholder bare tre, sunne ingredienser. De er sukkerfrie, melkefrie, glutenfrie, nøttefrie og kan gjøres soyafrie. De holder deg mett lenge og passer like godt til både salt og søt topping. Hva med sunne dessertlapper med frukt eller sjokolade og nøtter?

Jeg har sett at mange veganere sliter med å få til vafler og pannekaker og styrer på med ekle eggerstatninger og slimete linfrø. Her er det banan som er helten, og som gir tykke, søte og gode pannekaker eller lapper som henger godt sammen. Bokhvete er naturlig glutenfritt og mineralrikt. Det var på besøk hos min fine venninne Thea at jeg fikk servert disse godbitene. Jeg våknet til nytraktet kaffe og duften av nystekte pannekaker. Nå lager jeg de så ofte jeg kan, både til frokost og mellommåltid. Favoritten er med et tynt lag tahini eller nøttesmør og friske grønnsaker som salat, agurk, spirer og paprika.


Til seks lapper:
  • To godt modne bananer
  • 1 dl soyamelk
  • 0,5 dl bokhvetemel

Mos bananene i en bolle og tilsett mel og melk. Disse funker like fint med annen type plantemelk, men melet har jeg ikke forsøkt å bytte ut enda (gi meg gjerne en lyd hvis du gjør). Smelt litt vegansk smør i en panne og stek lappene på middels varme til de blir brune og fine. Størrelsen velger du selv, men jeg synes de passer best som små lapper. Servér med favorittpålegget ditt eller eksperimenter med ulike kombinasjoner.
Vil du ha søtt pålegg, anbefaler jeg å ha litt salt i røra, for å balansere sødmen til bananene.


Flere frokosttips finner du her.

tirsdag 21. mai 2013

Nye påleggsfavoritter

Jeg har omsider fått prøvd ut de nye ostene fra Jeezini og det har medført at jeg utelukkende har spist brødskiver i tre dager. I kidd you not. Men med så godt pålegg er det  vanskelig å la være. Ostene kommer i mange smaksvarianter. Jeg prøvde pikant, mexicana og den med oliven, men hadde jeg måttet betale for de selv, så hadde det nok bare blitt én (takk mamma!) Alle tre var kjempegode på smak og ligner på taffelost i konsistens. Litt mer gummiaktig enn vanlig gulost, men det gjør ingen ting. Disse edlle skivene kunne lurt hvem som helst!

Når var sist en veganer kunne spise nystekt brød med smør og gulost? Praise the lord! Eller i hvert fall produsenten Vegourmet. Du får kjøpt ostene hos Veganlife og i utvalgte helsekostbutikker. Prisene varierer fra 37 - 58 kroner. Ikke den snilleste prisen, men pakkene er store og osteskivene mange. Og det er garantert verdt det når du ikke har spist skikkelig ost på noen år (de sure, veganske tåfisostene er søppel).

Ostene smaker nydelig sammen med vegansk pesto og ajvar - en sterk, makedonsk chili- og paprikadipp med aubergine fra Mama's som jeg fant i en tyrkisk importbutikk. Jeg har blitt helt hekta og spist opp et helt glass bare som pålegg. Smakene er uslåelige sammen. Pestoen lager du enkelt selv av frisk basilikum med litt olivenolje, hvitløk og havsalt. Jeg brukt Pesto alla Genovese fra La Favorita Live som er uten parmesan og selges i glass på en kilo(!) på bl.a Smart Club.

mandag 22. april 2013

Sunn Snickers-shake!

Denne tittelen fortjener et aldri så lite utropstegn, for det er ikke så ofte at sunt og syndig kan gå hånd i hånd. Nok kryptiske forklaringer, dette er rett og slett en kjempegod dessert-shake, eller smoothie om du vil, som ikke inneholder et eneste gram tilsatt sukker. Og best av alt; den smaker ikke litt sunt engang! Nyt en kjempegod shake med god samvittighet. Jeg lagden den for første gang i går kveld, men rakk ikke engang å ta bilde av den før hele var konsumert. Noe sier meg at denne blir et hyppig innslag på frokostfronten fremover. Lyst på andre sunne shaker? Prøv jordbærmilkshake, bjørnebærsmoothie eller blåbærsjokoshake.

Til et stort glass
  • 1-2 godt modne bananer, gjerne økologiske og fryste
  • 1 stor ss peanøttsmør
  • 1 ss rått kakaopulver
  • 1/2 ts vaniljepulver
  • Ett glass plantemelk
  • Evnt litt agavesirup

Kjør alle ingrediensene i en blender til en glatt og kremet masse. Juster evnt med mer eller mindre melk. Bruker du godt modne og økologiske bananaer, trenger du ikke søtning, men smak deg gjerne fram med litt agavesirup. Frosne bananer gir en kjempegod milkshake, men er ikke nødvendig.  Tilsett gjerne også kokosolje og hampfrø eller andre sunne godsaker om du ønsker. 

mandag 1. april 2013

Påskefrokost: vegansk eggerøre med spinat

Vi spiser aldri så mye egg som i påsken. Det er tradisjon og det skal jeg ikke krangle på. Men om det er så etisk, er en helt annen sak. Visste du f.eks at hannkyllinger ikke er verdt noe for eggindustrien og derfor blir drept? Ja, ikke bare drept, de blir kvernet levende, selv i økologisk landbruk. Internett er full av dokumentasjon, men jeg skal spare deg for det i denne omgang. Derfor er det fantastisk å tenke på at det går ann å lage eggretter helt uten egg! Det er denne "eggerøren" et godt eksempel på. Det er enkelt, raskt og sunt, helt fritt for kolesterol (slik vanlige egg er fulle av) og smaker kjempegodt. Den er neppe helt identisk med originalen, men jeg synes faktisk eggerøre av tofu smaker mye bedre enn den av hønemensen. Du tilsetter grønnsaker og urter etter smak og lesser på med de krydderne du vil ha. 

Etter jeg be veganer har jeg hverken savnet egg eller kjøtt, men noen ganger er det godt med et måltid som minner om det jeg spiste før. Like godt, bare sunnere og helt uten lidelse. Jeg har skrevet om scrambled tofu før, det innlegget finner du her.

Du trenger
  • 1 pakke fast tofu (Alpro)
  • 1 ts gurkemeie
  • 1 ts salt
  • 1 ts hvitløkspulver
  • 1 ss næringsgjær
  • 2 ss soyamelk (kan sløyfes)
  • God neve hakket spinat

Hell vannet av tofuen og tørk den godt med kjøkkenpapir eller et rent håndkle. Varm litt olje i en stekepanne og riv opp tofuen mens du legger den i panna. Bitene kan være så store du ønsker, men de tregner ikke være identiske. Rør i tofuen mens den stekes, så den blir gyllenbrun. Tilsett krydderne og rør godt. Ha så i spinaten og soyamelken om du vil ha en litt kremet variant som ligner mer på vanlig eggerøre. La stå på svak varme til melken har kokt inn og spinaten har fat sammen. Smak evnt til med mer salt.

Perfekt påskefrokost; tofu scramble, solsikkebriks med avokado og tomat og karamellkaffe laget med Arabicakaffe, Provamel soyamelk med vanilje og noen teskjeer kokossukker.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...