mandag 21. desember 2015

Viltgryte uten vilt med ovnsbakte rosmarinpoteter (vegansk jegergryte)

Viltgryte er ypperlig kosemat når vinden rusker ute, og det er slettes ikke en dum julerett heller. Smakene er de samme som i en vanlig viltgryte, men denne får du helt uten kjøtt og meieriprodukter.

Bruk den kjøtterstatningen du foretrekker. Vil du bare bruke sopp, blir det kjempegodt det også.
Serveres med nydelige ovnsbakte rosmarinpoteter, som er så gode at de kan utgjøre et helt måltid i seg selv.


Til fire posjoner:
  • 1 kg småpoteter, gjerne morene
  • Olje til steking
  • Frisk rosmarin
  • Havsalt
  • 350 gram veganske kjøttstrimler
  • 4 store champignon
  • 4 store sjalottløk
  • 100 gram frosne selskapserter
  • 2 ss melkefritt smør
  • 2 ss soyasaus (evnt glutenfri)
  • 2 kartonger soyafløte
  • 3 ss yoghurt naturell (kan sløyfes)
  • 1-2 ss tyttebærsyltetøy
  • 1 ts knuste enebær
  • Salt og pepper

Varm ovnen til 200 grader. Skyll potetene og tørt litt av de, før du har de over på stekebrett med en god skvett olje, havsalt og kvaster av fersk rosmarin. La steke mens du tilbereder resten. De er ferdige når de er gyldne og skallet har blåst seg litt opp, mellom 15 og 25 minutter avhengig av ovn. Potetene kan med forden stå enda lengre også.

Stek kjøttstrimlene i en panne med litt olje. Jeg brukte Gyros fra Viana, men konsistensen er en anelse tørr, så her fungerer nok strimler fra Frys eller Den vegetariske slakteren bedre. Sjekk helsekostbutikk, matbutikker med stort utvalg som Meny og Ultra eller i Sverige. La de bli gylne, men de skal ikke hardstekes.

I en stor gryte har du i vegansk smør og steker finhakket løk og sopp delt i fire eller i skiver. Stekes til soppen er gylden. Ha over soyasausen og la den steke litt inn, før du heller over soyafløten. Rør inn tyttebærsyltetøy og knust enebær (dette gir mye av den gode viltsmaken) og smak til med salt og pepper. Ha gjerne i mer soyasaus også. Rør inn yoghurten for en litt friskere og småsyrlig smak og la det småputre i fem minutter. Ha så i de stekte strimlene og ertene og la det putre fem minutter til.


Server med rykende varme poteter, en god klatt med tyttebærsyltetøy og gjerne en dæsj med mer yoghurt eller vegansk rømme.

1 kommentar:

  1. Har laget denne flere ganger, og sendt oppskriften videre! Nydelig! Brukte Oatly iFraiche i stedet for yoghurt for å veganisere den helt. Tusen takk!

    SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...