tirsdag 22. desember 2015

Nøttesmør med mandler og pekannøtterEr du tom for pålegg eller seint ute med en gave? Da er nøttesmør tingen. Enkelt å lage, krever få ingredienser og kan varieres ut i fra hvilke nøtter du har tilgjengelig. Alt du trenger er en halvveis anstendig food processor/kjøkkenmaskin. Bruk gjerne plastbeholderen med kniv som følger med de fleste stavmiksere.

Frykt ikke om det tar litt tid. Det blir nøttesmør til slutt!
Et sted mellom 5 og 20 minutter burde det begynne å ligne på noe. 

Pekan- og mandelsmør:
 • 150 gram mandler
 • 50-100 gram pekannøtter
 • Lite dryss havsalt

Her trenger du egentlig ikke å måle opp. Forholdet mellom nøttene har ingen verdens ting å si. Selv brukte jeg omtrentlig 2/3 mandler og 1/3 pekannøtter og doblet oppskriften over.
Varm ovnen til 150 grader og ha nøttene utover et stekebrett. Stek nøttene midt i ovnen i 10-15 minutter. Da slipper oljen i nøttene lettere ut og de vil fortere bli til nøttesmør.


Ha nøttene over i kjøkkenmaskinen. Du trenger ikke avkjøle de først, men ta av lokket med jevne mellomrom underveis for å slippe ut varme og damp.Først vil nøttene bli til smuler og du tenker "Hæ? Hvordan kan dette bli til et smør? Jeg må ha i olje". De fleste nøtter inneholder omtrentlig 50% fett, så her er det ingen grunn til å tilsette noe. Oljen vil slippe ut, bare fortsett å kjøre nøttene på middels hastighet og dytt nøttemassen ned igjen med en slikkepott om den begynner å tyte oppover sidene.


Etter en liten stund vil nøttene ha blitt tryllet om til nydelig nøttesmør.
Oppbevar på lufttett glass eller boks i kjøleskapet. Holder seg i mange uker, eller til du har spist opp.

Prøv gjerne også cashewsmør og hjemmelaget peanøttsmør. Teknikken er den samme.

4 kommentarer:

 1. God jul søte!
  Nøttesmør er noe av det beste jeg vet, også kan det jo brukes til så mye!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg bruker det foreløbig bare på brødskiva. Du har litt å lære meg der, vet jeg ;) Håper julen din har vært strålende!

   Slett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...