Er du tom for pålegg eller seint ute med en gave? Da er nøttesmør tingen. Enkelt å lage, krever få ingredienser og kan varieres ut i fra hvilke nøtter du har tilgjengelig. Alt du trenger er en halvveis anstendig food processor/kjøkkenmaskin. Bruk gjerne plastbeholderen med kniv som følger med de fleste stavmiksere.
Frykt ikke om det tar litt tid. Det blir nøttesmør til slutt!
Et sted mellom 5 og 20 minutter burde det begynne å ligne på noe.
Pekan- og mandelsmør:
- 150 gram mandler
- 50-100 gram pekannøtter
- Lite dryss havsalt
Her trenger du egentlig ikke å måle opp. Forholdet mellom nøttene har ingen verdens ting å si. Selv brukte jeg omtrentlig 2/3 mandler og 1/3 pekannøtter og doblet oppskriften over.
Varm ovnen til 150 grader og ha nøttene utover et stekebrett. Stek nøttene midt i ovnen i 10-15 minutter. Da slipper oljen i nøttene lettere ut og de vil fortere bli til nøttesmør.
Først vil nøttene bli til smuler og du tenker "Hæ? Hvordan kan dette bli til et smør? Jeg må ha i olje". De fleste nøtter inneholder omtrentlig 50% fett, så her er det ingen grunn til å tilsette noe. Oljen vil slippe ut, bare fortsett å kjøre nøttene på middels hastighet og dytt nøttemassen ned igjen med en slikkepott om den begynner å tyte oppover sidene.
Etter en liten stund vil nøttene ha blitt tryllet om til nydelig nøttesmør.
Oppbevar på lufttett glass eller boks i kjøleskapet. Holder seg i mange uker, eller til du har spist opp.
Prøv gjerne også cashewsmør og hjemmelaget peanøttsmør. Teknikken er den samme.
Nøttesmør er så godt :)
SvarSlettEnig! :)
SlettGod jul søte!
SvarSlettNøttesmør er noe av det beste jeg vet, også kan det jo brukes til så mye!!
Jeg bruker det foreløbig bare på brødskiva. Du har litt å lære meg der, vet jeg ;) Håper julen din har vært strålende!
Slett