tirsdag 29. desember 2015

Vegansk nyttårs-tapas


Vi er straks klare for å ønske det nye året velkomment, og nyttårsaften som julaften er ofte preget av middag med venner og familie. Mitt menyforslag for den store kvelden er tapas. Du lager akkurat så mye eller lite du ønsker, og det fungerer like fint om det er du som står for all matlagingen eller du skal ta med deg noe til felles koldtbord eller noe du selv kan spise om menyen dit du kommer ikke er så vegetarvennlig. Her kan du fint også velge ut et par av smårettene og sette de sammen til en tre- eller femretters, om du vil være litt ekstra fin på det.

Har du rester etter nøttestek og vegisterkaker, er disse helt supre innslag på tapasbordet. Er du greit lei av julemat, får du her et utvalg av julefri fingermat. Alle rettene innholder "normale" og tilgjengelige ingredienser og er enkle å lage. Dette kan alle få til. Eller du kan legge deg på nivå med Mari Hult aka Vegetarbloggen og diske opp med 12-retters festmeny. Du kan se innlegge fra denne nyttårskvelden jeg fikk dele med henne HER, og her finner du også link til oppskriftene.

Mine favoritter på tapasbordet er:
 • Foccachia eller annet godt brød
 • Veganese, hummus og guacamole
 • Wraps med tofu
 • Maki
 • Ovnbakte grønnsaker


Wraps med mango, avokado og tofu 

Fordelen med wraps er at det går fort å lage og du kan lage mye på en gang. En enkelt tortillalompe kan bli til 8 biter, hvilket sparer deg for mye tid. Smør tortillalefser med vegansk kremost naturell eller soyarømme og legg på det du måtte ønske. En fantastisk kombinasjon er salat, mango, vårløk, avokado og tofustrimler stekt i soyasaus. Bruk litt kremost til å "lime" bitene sammen på kanten, om de skulle løsne litt etter du har skjært dem opp. Vegansk kremost og rømme får du på helsekost, eller matbutikker med stort utvalg.


Krydret samosa med mild yoghurtdipp

Gyldne og sprø små godbiter med fyll av poteter, løk, erter og krydder. Du velger selv om du vil fritere dem eller steke de i ovnen. Suksess blir det garantert uansett. Sterkheten balanserer du ut med en mild yoghurtdipp med eple og urter.


Spanske tapas-spyd med tempeh og paprikapoteter

Okei, så lovet jeg oppskrifter uten rare ingredienser, men her må jeg gjøre et unntak. Tempeh er fermenterte soyabønner som er hele. Dette gir en helt villt mør konsistens som minner om kjøtt. Tempeh får du på asiatiske importbutikker. Skjær i biter i og stek i litt olje. Ha over litt soyasaus og la det trekke inn. Tilsett så en spiseskje eller to med barbecuesaus. Potetene skjæres i biter og kokes såvidt møre, før de stekes i panne med litt salt og røkt paprikapulver. Har du ikke røkt, kan du bruke vanlig paprikapulver. Tre på små trespyd, disse er fra Søstrene Grene.


Minipizza med tomat, sopp og løk

Disse er knallgode! Jeg bruker denne oppskriften på pizzabunn og denne på himmelsk, hjemmelaget tomatsaus. Størrelsen på pizzaene og fyllet varierer du selv.
Her er halvparten med vegetarfarse fra Helsans Kök, mais og skiver av Tofutti Mozarella-ost (ikke kjøp den, den smaker føtter. Det finnes flere andre veganske ostealternativer som smaker langt bedre). De andre halve er med cherrytomater, mais, farse og sjampinjong marinert i soyasaus.Ikke den peneste retten, men ikke la deg lure; disse karrimarinerte, ovnsbakte blomkålbitene er helt fantastiske! Søte og spicy på en gang, og jo lengre de får steke, jo bedre blir de.


Foccachia med salvie, oliven og soltørket tomat

Foccacia er obligatorisk på tapasbordet, og denne lager jeg alltid når jeg skal lage forskjellig småmat. Godt brød med dipp er nydelig tilbehør. 


Veganese (vegansk majones/aioli) i fire varianer

Ikke kjøp de ekle, ferdiglagde greiene på glass. Den beste veganesen lager du enkelt selv. Kjør vegansk aioli om du vil gjøre det enkelt, eller kombiner med ulike smakstilsetninger for et litt mer spennende utvalg. Grunnoppskriften er den samme.


Pesto med søtpotet og cashewnøtter

Av alle ting jeg har eksperimentert meg fram til på kjøkkenet, er dette en av de oppskriftene jeg er aller mest stolt av. Hvis du vil vite hvorfor, må du nesten bare lage den. Perfekt balanse mellom salt og søtt og passer til det aller meste.


Noe salt:Hjemmelaget grønnsakschips

Rotfruktchips fra eget kjøkken slår aldri feil. Plasser de sammen med resten av maten, eller spar de til snæksbordet etterpå.


Noe søtt:


Sjokolademousse med karamelliserte valnøtter

Jeg er ikke så veldig til dessertmenneske, men en fyldig sjokolademousse er stort sett det jeg craver etter et godt måltid. Denne er laget med silketofu. Får du ikke tak i silketofu, kan du bruke denne oppskriften med vispbar havrekrem. Serveres med nydelige og sprø karamelliserte valnøtter.


Melkefri yoghurtis med mango og ristet kokos

Har du ismaskin, er denne søte og syrlige yoghurtisen fort gjort å lage. Har du ikke maskin, lager du denne dagen i forveien.


Miniterter med kokoskrem

Enkle små munnfuller som kan varieres i det uendelige. Bunn av nøtter, fyldig krem av kokos og pyntet med frisk frukt og bær.

Hvit sjokolademousse med physalis

Enda en mousse, denne gangen med melkefri, vegansk, hvit sjokolade og et friskt innslag av physalis.


Noe flytende:


Ingefærøl med lime og rosmarin

En av mine favoritter i glasset. Denne kan du lage både med og uten alkohol.


Varm, krydret eplecider

Eple og krydret rom i skjønn forening. Et lite hint av jul og høytid uten å være søt og klissete gløgg. Denne lager du også på to forskjellige måter, en med og en uten alkohol. Og den er selvfølgelig like god kald.Mango lassi med kokosmelk 

Denne er så god! Mango og kokosmelk kjørt i blender gir en helt nydelig drikk. Servér den gjerne som dessert, da den er tykk i konsistensen og den søte, fyldige smaken gjør seg godt etter krydret mat.

Lykke til med tapasbordet og feire med måte. Riktig godt nytt år! Vi sees igjen i 2016 :)

6 kommentarer:

 1. Så mye godt :D Vi hadde venners venners julebord her om dagen, med tapas-/koldtbord. Hadde med ovnsbakte rotgrønnsaker, en deilig salat meg quinoa og søtpotethummus - digg :D Var faktisk bare 3-4 retter med kjøtt på hele bordet, selv om vi bare var tre veggiser på festen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ooooh, søtpotethummus hørtes fantastisk ut! Og quinoasalat slår aldri feil ;) Så bra det ble vellykket! Jeg har intrykk av de fleste nå har slått seg til ro med at vegetarmat er digg.

   Slett
 2. Så mye deilig! Selv gruer jeg meg faktisk litt til middagen i morgen. Det spises kalkun her i huset, og jeg synes det er så motbydelig å se på :( Skal få lage noe av tilbehøret; iallefall en slags "Waldorf salat" av rødkål og cashewdressing og noe med sopp. Og så har jeg laget raw Tiramisu-kake til dessert.
  Godt nytt år til fine deg <3

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er dessverre sånn for de fleste, tror jeg. Den tiramisu-kaken din så i alle fall helt fantastisk ut! Håper dere hadde en fin feiring til tross for døde fugler. Riktig godt nytt år til deg også, kjære Ragnhild! :)

   Slett
 3. Vanvittig mye godt da! Jeg blir stadig overrasket over hvor spennende det er og være vegetarianer, og hvor lite jeg savner kjøtt! Ble sulten av alle de fine bildene jeg :D Godt nytt år! x

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe, tusen takk for koselig kommentar! :) Og jeg er så enig! Det er et hav av deilige kjøttfrie retter der ute, det gjelder bare å finne dem ;) Godt nytt år til deg også!

   Slett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...