lørdag 21. juli 2012

Tandooriburger med ovnsbakte poteter

 Hvem sier at burgere må være laget av kjøtt for at det skal smake godt, gi proteiner og mette lenge?
Denne bønneburgeren lager du på null komma niks. Aller best blir den med hjemmelagde, halvgrove burgerbrød, krydrede potetbåter og en frisk rømmedressing med timian og hvitløk.

Halvgrove burgerbrød (8 stk)
  • 1 pose tørrgjær
  • 3 dl lunkent vann
  • 2 ss olje
  • 1 ts salt
  • 3 dl hvetemel
  • 3 dl byggmel

Rør gjæren ut i vannet og ha i olje og salt før du blander inn litt og litt av melet. Kna deigen, dekk med kjøkkenhåndkle og sett til heving på et lunt sted i en times tid. Kna så deigen godt før du triller ut en pølse som du deler i to. Del hver av delene inn i fire nye og form til boller som du trykker sammen på en stekeplate med bakepapir. Dekk platen med kjøkkenhåndkleet og la burgerbrøene etterheve i 20-30 min. Rut opp overflaten om du vil, pensle med vann og dryss over sesamfrø. Stekes på 200 grader i 10-15 min avhengig av ovn. De skal ikke være for godt stekt.

Rett fra ovnen. Halvgrove burgerbrød med sesamfrø får burgeren til å smake enda bedre.

Ovnsbakte potetbåter
  • Så mange poteter du ønsker
  • Olje og havsalt
  • Tandoorikrydder, hvitløkspulver og urter

Vask potetene, men behold gjerne skallet på. Del potetene i båter, ha i en ildfast form og dryss over havsalt og en liten skvett med olje. Stek på 225 grader til båtene blir brune og skallet blir sprøtt. Jo lenger de får stå, jo bedre blir de. Når de nærmer seg ferdige, kan du drysse over de andre krydderne og la de steke et par minutter til. Om du har på alle krydderne med en gang, kan de fort bli brent. Og brent hvitløk er ikke godt.

Bønneburgere med tandoorikrydder
  • 1 rødløk
  • 1 kinesisk hvitløk
  • 2 bokser kidneybønner
  • En neve valnøtter
  • 4 ss hvetemel
  • 2 ts salt
  • 1 ss hvitløkspulver
  • 2 ss paprikapulver
  • 3 ss tandoori masala
  • God neve frisk timian

Skrell løk og hvitløk og hakk i en kjøkkenmaskin sammen med valnøttene til små biter. (Jeg brukte ikke nøtter selv, men tror det ville gjort seg). Halparten av massen har du over i en annen bolle. Skyll kineybønnene og la de renne av seg før du har de over i kjøkkemaskinen. Tilsett krydderene og kjør på nytt. Det skal bli most, men ikke helt purè. Smak deg fram med krydderne. Målene over er bare omtrentlige, selv tok jeg alt på øyemål. Mest sansynlig trenger du mye mer, for smaken forsvinner litt under steking. Ha alt over i bollen med løken og rør inn finhakket timian og en og en spiseskje mel. Ha kaldt vann på hendene og form til burgere som du steker på medium sterk varme i olje. Snu etter 3-4 minutter. La de ferdigstekte burgerne renne av seg på kjøkkenpapir.


Rømmedressing med sitron og urter
Rør ut en halv boks Tofutti soyarømme med saften av en halv sitron, finhakket
hvitløk, en liten klype salt og frisk timian. Sett kaldt.


Server burgerne med masse friske grønnsaker. Burgermassen kan også trilles ut til boller
og de ferdigstekte burgerne smaker nydelig på brødskiva om det blir noe igjen.

9 kommentarer:

  1. Nå fikk jeg lyst på burger...

    SvarSlett
  2. Du tar så fine bilder Adele!!!
    Dette ser dødsgodt ut!! Maten din ser alltid så fristende ut! En gang i fremtiden synes jeg vi mat/veggis/helse-bloggerne skal møtes og ha en skikkelig matfeeeest!!

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk Ragnhild, så hyggelig å høre! :) Det hjelper å ha et brukandes speilreflekskamera ;) Ja, treff hadde vært veldig hyggelig. Vi har vegantreff i både Oslo og Stavanger hele tiden, bare å slenge seg på. Nå blir du vel boende i Oslo fremover også? :)

      Slett
    2. Jaa, fra og med onsdag blir jeg i Oslo. For alltid ;) eller iallfall lenge!

      Slett
  3. Jeg vil gjerne legge inn en bestilling på disse

    SvarSlett
  4. disse var faktisk dritgode. potetene også var helt perfekt krydra. herregud, eg e så glad eg bor i sammen med denne damå <3

    SvarSlett
    Svar
    1. Fordi jeg ellers lager dritvond mat, er det det du prøver å si? :P

      Slett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...