torsdag 11. mai 2017

Jordbærsalat med balsamico-dressing


Frukt i salat er ingen ting nytt. Du har mest sannsynlig spist cherry-tomater i salater uten å engang tenke over at det per botanisk definisjonen er et bær? Eller at avokado er en frukt? Vil du ta fruktsalaten (he he) et lite steg videre, er denne jordbærsalaten et utmerket sted å begynne. Den er både frisk og søt på en gang, og gjør seg like godt som tilbehør på koldtbordet eller til grillmaten, som en egen rett. Og den er uhyre enkel! Vil du gjøre den mer avansert og mettende, kan du f.eks tilsette dampet asparges eller ristede valnøtter. Skal du lage til mange, bør du kanskje doble eller triple eller kvadruple.

Og du! Har du ikke en god søt balsamico eller gidder å bruke penger på det; kjøp en rimelig variant i matbutikk. Ha 150 g sukker og 2 ss vann i en liten kjele på svak varme til sukkeret har løst seg opp. Tilsett balsamico-eddiken, rør sammen og hell over på flaske for avkjøling. Obs! Balsamicoen skal ikke koke, bare blandes sammen med det smeltede sukkeret. Et voilà!


Du trenger: 

  • Ett hode crisp-salat (eller romano, felt eller lollo)
  • En kurv jordbær, helst økologiske
  • 1/3 agurk
  • 1-2 vårløk
  • Masse frisk koriander eller basilikum
Dressingen:
  • 3 ss kaldpresset oliven- eller rapsolje
  • 1 ss søt balsamico
  • Liten skvis lime
  • Evnt. liten klype havsalt (kan sløyfes)
Skyll salaten godt og bruk gjerne en salatslynge for å få ut alt vannet (genial kjøkkendings). Skjær agurken i store skiver på skrå, skjær så disse i tre på langs, så du får lange agurkstrimler. Finsnitt vårløken og del jordbærene i to eller fire. Ha alt over i en bolle. Rør sammen dressingen og hell over.
Avslutt med masse friske urter.


Andre supre frukter og bær å bruke i salater:

  • Mango
  • Eple
  • Pære
  • Blåbær
  • Bringebær
  • Granateple
  • Appelsin
  • Pasjonsfrukt
  • Kumquat (knøttsmå sitrusfrukter)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...