tirsdag 6. juni 2017

Kald nudelsalat med hoisin-glasert tempeh


Tempeh er av mine favoritter når det kommer til kjøtterstatninger. Den er full av proteiner, har litt "kjøttete" konsistens og kan varieres i det uendelige. Den er nøytral i smaken og tar lett opp marinader og sauser. Tempeh er laget av fermenterte soyabønner, men i motsetning til tofu, er bønnene hele, som igjen gir mer tyggemotstand. Her er den glasert med hoisin-saus, som gir en søtlig og rik smak. Sammen med risnudler, fersk koriander og agurk, blir den frisk i smaken og er i tillegg naturlig glutenfri. Dette er enkel mat som like vel smaker litt avansert, og som passer like godt til lønsj som til middag. Selve nudelsalaten er også nydelig som tilbehør til grillmat eller på koldtbordet.

Tempeh finner du i asiatiske importbutikker. Får du ikke tak i tempeh, kan du bruke tofu, men da ville jeg dynket bitene i litt soyasaus etter steking, da tofu smaker langt mindre enn tempeh.

Ute etter flere oppskrifter med tempeh? Prøv f.eks spanske tapasspyd med tempeh og paprikapoteter, eller BBQ-tempeh med nudler og purre



Til to porsjoner:
  • 200 g tempeh
  • 200 g risnudler
  • 1/3 agurk
  • Saften av en halv lime
  • Lite dryss havsalt
  • Masse frisk koriander

Glaseringen:
  • 2 ss soyasaus
  • 1 ss sesamolje (gir litt røkt smak)
  • 1 toppet ts hoisin-saus (sjekk at den er fri for fisk- eller østerssaus, evnt. hvetemel)
  • Liten svis limejuice

Kok risnudlene etter anvisning på pakken. De skal stort sett ikke noe mer enn trekke i varmt vann i noen minutter. Hell av kokevannet og skyll med kaldt vann. Da stopper du kokeprosessen og unngår at nudlene kleber seg sammen. Når de er avkjølt, kan du ha de over i en bolle og drysse over havsalt og limesaft. Skjær agurken i skiver og ha sammen med nudlene. Korianderen kan du enten blande inn i nudlene eller drysse over helt til slutt.


Tempeh kommer i blokker på ca 400 gram. Jeg har brukt halve denne. Skjær den halve blokken først i to like store biter. Deretter deler du hver bit tre ganger på langs som en bløtekake, slik at du får tynnere skiver. Hvis du vil, kan du skjære vekk de ovale kantene. Skivene kan du igjen dele i ønsket størrelse og fasong. Jeg delte mine diagonalt for å få trekanter.
Stek bitene i litt olje på middels varme til de får gyllen farge. Bland ingrediensene til glaseringen i en liten skål og hell over. La det putre videre på svak varme til all væsken er kokt inn. Den vil bli tykkere etter hvert som vannet fordamper.

La tempeh-bitene få avkjøle seg litt. Dander nudelsalaten på tallerkner, dryss over masse frisk korander og ha bitene på toppene. Gi de gjerne en liten ekstra skvis med limesaft.


1 kommentar:

  1. Åh, spennende! Har litt dilla på lime for tida, hihi. Jeg har aldri laget tempeh før, men nå fikk jeg veldig lyst til å prøve!

    SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...