tirsdag 4. oktober 2016

Oumph! med ovnsbakte grønnsaker


Denne retten lagde jeg for nærmere et år siden, men siden Oumph! kun var å få tak i over grensa, så jeg ikke helt poenget med å dele. Nå på bare få dager ser det ut til at absolutt alle matbutikker har tatt inn dette fantastiske produktet - gode kjøtterstatninger har aldri vært lettere tilgjengelig.

Her bruker du de grønnsakene du har tilgjengelig. En kjempefin måte å få brukt opp det som har ligget litt for lenge i kjøleskapet. Min absolutte favoritt er ovnsbakte Morenepoteter som har en helt særegen smak (fåes bl.a. på Meny). Suppler med gulrot, løk, hvitløk, sopp eller hva du måtte ønske. Her fungerer stort sett alt. En venninne hadde med seg en selvdyrka agurk som fikk marinere seg i eddik-lake og en pakke med sukkererter finn en runde i stekepanna. Vi var fire stykker som spiste sammen. En pose Oumph! er i utgangspunktet litt lite, men har du nok av tilbehør, rekker det i massevis.


Oumph! er laget av soyabønner og finnes i åtte forskjellige varianter. Hvilke butikker som fører hvilke smaker har jeg ikke oversikt over, men denne med hvitløk og timian er en av de fire vanligste og minner om kylling (blir litt kvalm når jeg sier det, men for de som liker kylling er nok denne nærmest). Den smaker ikke kjempemye, så du kan med fordel tilsette litt ekstra krydder. Disse produktene er en smule dyrere per gram enn mange andre kjøtterstatninger, men de koster stort sett bare en tier mindre i Sverige (i motsetning til f.eks Fry’s som koster 1/3 av norsk pris).
En pose koster omtrentlig 57 kroner.

To ting før du begynner å klage på soya: 1. Soyabønnene de bruker er produsert i Nord-Amerika, og bidrar derfor ikke til avskoging av den dyrebare regnskogen i Sør-Amerika (der er det kraftfor til kjøttproduksjon som er værstingen), og 2. Den er ikke genmodifisert. Sånn, da kan vi fortsette med fremgangsmåten.

Du trenger:

 • 1 pakke Oumph! thyme and garlic
 • 1 pakke Morenepoteter eller Amadine
 • 2-3 gulrøtter
 • 1-2 rødløk
 • 100 g kantareller (bruk gjerne annen sopp, men da trenger du kanskje litt soyasaus)
 • 1 pakke sukkererter
 • 1/2 slangeagurk 
 • Eplecidereddik eller lys eddik
 • 2 ss agavesirup
 • Olje til steking
 • Havsalt
 • Evnt. pepper, hvitløkspulver, ekstra urter osv osv

Varm ovnen til 200 grader. Skjær agurken i tynne skiver og legg i en blanding av 50/50 vann og eddik med agavesirup. Disse kan ligge mens du gjør klart alt annet.  

Del potetene i to og løk og gulrot i biter. Legg på bakepapir og ringle over litt olje og havsalt. Vend det godt inn og stek midt i ovnen i 20-30 min til grønnsakene er møre og potetene har fått farge. 

Stek Oumph!en for seg i litt olje i stekepanne til den får stekeskorpe. Smakt deg fram og tilsett gjerne ekstra krydder om du ønsker. Del sukkerertene i biter og ha over sammen med bitene eller stek for seg. De trenger bare et par minutter. 

4 kommentarer:

 1. Jeg serverte faktisk Oumph til K nå i helgen. Har aldri prøvd det før selv, men jeg prøver å lage masse "kjøttete" til han siden han elsker kjøtt men ikke får lov å spise det her i huset. Han sa det var "ok" :P Haha, han er vanskelig å overbevise altså.
  Klem til deg Adele <3

  SvarSlett
  Svar
  1. Haha, uffameg :P Du skal ha for forsøket i alle fall. Ofte er det nok forhåndsinnstillingen om at dette liker jeg ikke. Hadde han fått det uten å vite at det var vegetar, så hadde han kanskje digga det. Hvilken smak serverte du? Ikke gi opp, det tar litt litt tid før smaksløkene venner seg til noe nytt ;) Klem tilbake, kjære du <3

   Slett
 2. Mmm minner om en fancy pytt i panne, og Oumph høres digg ut! :D Her borte kjøper jeg McCartney pølser som er veganske, eller Quorn som kjøtterstatning :) Ganske bra med valg her i Skottland, heldigvis! Og vegansk ost begynner og kommer mer og mer på markedet - spennende! x

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er igrunn ikke langt unna - litt av alt smelt sammen :) Oumph er dritdigg, men dere har sikkert flust av gode erstatninger som ikke har nådd opp hit enda. Godt det blir enklere stort sett over alt! :D

   Slett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...