tirsdag 29. desember 2015

Vegansk nyttårs-tapas


Vi er straks klare for å ønske det nye året velkomment, og nyttårsaften som julaften er ofte preget av middag med venner og familie. Mitt menyforslag for den store kvelden er tapas. Du lager akkurat så mye eller lite du ønsker, og det fungerer like fint om det er du som står for all matlagingen eller du skal ta med deg noe til felles koldtbord eller noe du selv kan spise om menyen dit du kommer ikke er så vegetarvennlig. Her kan du fint også velge ut et par av smårettene og sette de sammen til en tre- eller femretters, om du vil være litt ekstra fin på det.

Har du rester etter nøttestek og vegisterkaker, er disse helt supre innslag på tapasbordet. Er du greit lei av julemat, får du her et utvalg av julefri fingermat. Alle rettene innholder "normale" og tilgjengelige ingredienser og er enkle å lage. Dette kan alle få til. Eller du kan legge deg på nivå med Mari Hult aka Vegetarbloggen og diske opp med 12-retters festmeny. Du kan se innlegge fra denne nyttårskvelden jeg fikk dele med henne HER, og her finner du også link til oppskriftene.

Mine favoritter på tapasbordet er:
  • Foccachia eller annet godt brød
  • Veganese, hummus og guacamole
  • Wraps med tofu
  • Maki
  • Ovnbakte grønnsaker


Wraps med mango, avokado og tofu 

Fordelen med wraps er at det går fort å lage og du kan lage mye på en gang. En enkelt tortillalompe kan bli til 8 biter, hvilket sparer deg for mye tid. Smør tortillalefser med vegansk kremost naturell eller soyarømme og legg på det du måtte ønske. En fantastisk kombinasjon er salat, mango, vårløk, avokado og tofustrimler stekt i soyasaus. Bruk litt kremost til å "lime" bitene sammen på kanten, om de skulle løsne litt etter du har skjært dem opp. Vegansk kremost og rømme får du på helsekost, eller matbutikker med stort utvalg.


Krydret samosa med mild yoghurtdipp

Gyldne og sprø små godbiter med fyll av poteter, løk, erter og krydder. Du velger selv om du vil fritere dem eller steke de i ovnen. Suksess blir det garantert uansett. Sterkheten balanserer du ut med en mild yoghurtdipp med eple og urter.


Spanske tapas-spyd med tempeh og paprikapoteter

Okei, så lovet jeg oppskrifter uten rare ingredienser, men her må jeg gjøre et unntak. Tempeh er fermenterte soyabønner som er hele. Dette gir en helt villt mør konsistens som minner om kjøtt. Tempeh får du på asiatiske importbutikker. Skjær i biter i og stek i litt olje. Ha over litt soyasaus og la det trekke inn. Tilsett så en spiseskje eller to med barbecuesaus. Potetene skjæres i biter og kokes såvidt møre, før de stekes i panne med litt salt og røkt paprikapulver. Har du ikke røkt, kan du bruke vanlig paprikapulver. Tre på små trespyd, disse er fra Søstrene Grene.


Minipizza med tomat, sopp og løk

Disse er knallgode! Jeg bruker denne oppskriften på pizzabunn og denne på himmelsk, hjemmelaget tomatsaus. Størrelsen på pizzaene og fyllet varierer du selv.
Her er halvparten med vegetarfarse fra Helsans Kök, mais og skiver av Tofutti Mozarella-ost (ikke kjøp den, den smaker føtter. Det finnes flere andre veganske ostealternativer som smaker langt bedre). De andre halve er med cherrytomater, mais, farse og sjampinjong marinert i soyasaus.



Ikke den peneste retten, men ikke la deg lure; disse karrimarinerte, ovnsbakte blomkålbitene er helt fantastiske! Søte og spicy på en gang, og jo lengre de får steke, jo bedre blir de.


Foccachia med salvie, oliven og soltørket tomat

Foccacia er obligatorisk på tapasbordet, og denne lager jeg alltid når jeg skal lage forskjellig småmat. Godt brød med dipp er nydelig tilbehør. 


Veganese (vegansk majones/aioli) i fire varianer

Ikke kjøp de ekle, ferdiglagde greiene på glass. Den beste veganesen lager du enkelt selv. Kjør vegansk aioli om du vil gjøre det enkelt, eller kombiner med ulike smakstilsetninger for et litt mer spennende utvalg. Grunnoppskriften er den samme.


Pesto med søtpotet og cashewnøtter

Av alle ting jeg har eksperimentert meg fram til på kjøkkenet, er dette en av de oppskriftene jeg er aller mest stolt av. Hvis du vil vite hvorfor, må du nesten bare lage den. Perfekt balanse mellom salt og søtt og passer til det aller meste.


Noe salt:



Hjemmelaget grønnsakschips

Rotfruktchips fra eget kjøkken slår aldri feil. Plasser de sammen med resten av maten, eller spar de til snæksbordet etterpå.


Noe søtt:


Sjokolademousse med karamelliserte valnøtter

Jeg er ikke så veldig til dessertmenneske, men en fyldig sjokolademousse er stort sett det jeg craver etter et godt måltid. Denne er laget med silketofu. Får du ikke tak i silketofu, kan du bruke denne oppskriften med vispbar havrekrem. Serveres med nydelige og sprø karamelliserte valnøtter.


Melkefri yoghurtis med mango og ristet kokos

Har du ismaskin, er denne søte og syrlige yoghurtisen fort gjort å lage. Har du ikke maskin, lager du denne dagen i forveien.


Miniterter med kokoskrem

Enkle små munnfuller som kan varieres i det uendelige. Bunn av nøtter, fyldig krem av kokos og pyntet med frisk frukt og bær.

Hvit sjokolademousse med physalis

Enda en mousse, denne gangen med melkefri, vegansk, hvit sjokolade og et friskt innslag av physalis.


Noe flytende:


Ingefærøl med lime og rosmarin

En av mine favoritter i glasset. Denne kan du lage både med og uten alkohol.


Varm, krydret eplecider

Eple og krydret rom i skjønn forening. Et lite hint av jul og høytid uten å være søt og klissete gløgg. Denne lager du også på to forskjellige måter, en med og en uten alkohol. Og den er selvfølgelig like god kald.



Mango lassi med kokosmelk 

Denne er så god! Mango og kokosmelk kjørt i blender gir en helt nydelig drikk. Servér den gjerne som dessert, da den er tykk i konsistensen og den søte, fyldige smaken gjør seg godt etter krydret mat.

Lykke til med tapasbordet og feire med måte. Riktig godt nytt år! Vi sees igjen i 2016 :)

tirsdag 22. desember 2015

Nøttesmør med mandler og pekannøtter



Er du tom for pålegg eller seint ute med en gave? Da er nøttesmør tingen. Enkelt å lage, krever få ingredienser og kan varieres ut i fra hvilke nøtter du har tilgjengelig. Alt du trenger er en halvveis anstendig food processor/kjøkkenmaskin. Bruk gjerne plastbeholderen med kniv som følger med de fleste stavmiksere.

Frykt ikke om det tar litt tid. Det blir nøttesmør til slutt!
Et sted mellom 5 og 20 minutter burde det begynne å ligne på noe. 

Pekan- og mandelsmør:
  • 150 gram mandler
  • 50-100 gram pekannøtter
  • Lite dryss havsalt

Her trenger du egentlig ikke å måle opp. Forholdet mellom nøttene har ingen verdens ting å si. Selv brukte jeg omtrentlig 2/3 mandler og 1/3 pekannøtter og doblet oppskriften over.
Varm ovnen til 150 grader og ha nøttene utover et stekebrett. Stek nøttene midt i ovnen i 10-15 minutter. Da slipper oljen i nøttene lettere ut og de vil fortere bli til nøttesmør.


Ha nøttene over i kjøkkenmaskinen. Du trenger ikke avkjøle de først, men ta av lokket med jevne mellomrom underveis for å slippe ut varme og damp.



Først vil nøttene bli til smuler og du tenker "Hæ? Hvordan kan dette bli til et smør? Jeg må ha i olje". De fleste nøtter inneholder omtrentlig 50% fett, så her er det ingen grunn til å tilsette noe. Oljen vil slippe ut, bare fortsett å kjøre nøttene på middels hastighet og dytt nøttemassen ned igjen med en slikkepott om den begynner å tyte oppover sidene.


Etter en liten stund vil nøttene ha blitt tryllet om til nydelig nøttesmør.
Oppbevar på lufttett glass eller boks i kjøleskapet. Holder seg i mange uker, eller til du har spist opp.

Prøv gjerne også cashewsmør og hjemmelaget peanøttsmør. Teknikken er den samme.

mandag 21. desember 2015

Viltgryte uten vilt med ovnsbakte rosmarinpoteter (vegansk jegergryte)

Viltgryte er ypperlig kosemat når vinden rusker ute, og det er slettes ikke en dum julerett heller. Smakene er de samme som i en vanlig viltgryte, men denne får du helt uten kjøtt og meieriprodukter.

Bruk den kjøtterstatningen du foretrekker. Vil du bare bruke sopp, blir det kjempegodt det også.
Serveres med nydelige ovnsbakte rosmarinpoteter, som er så gode at de kan utgjøre et helt måltid i seg selv.


Til fire posjoner:
  • 1 kg småpoteter, gjerne morene
  • Olje til steking
  • Frisk rosmarin
  • Havsalt
  • 350 gram veganske kjøttstrimler
  • 4 store champignon
  • 4 store sjalottløk
  • 100 gram frosne selskapserter
  • 2 ss melkefritt smør
  • 2 ss soyasaus (evnt glutenfri)
  • 2 kartonger soyafløte
  • 3 ss yoghurt naturell (kan sløyfes)
  • 1-2 ss tyttebærsyltetøy
  • 1 ts knuste enebær
  • Salt og pepper

Varm ovnen til 200 grader. Skyll potetene og tørt litt av de, før du har de over på stekebrett med en god skvett olje, havsalt og kvaster av fersk rosmarin. La steke mens du tilbereder resten. De er ferdige når de er gyldne og skallet har blåst seg litt opp, mellom 15 og 25 minutter avhengig av ovn. Potetene kan med forden stå enda lengre også.

Stek kjøttstrimlene i en panne med litt olje. Jeg brukte Gyros fra Viana, men konsistensen er en anelse tørr, så her fungerer nok strimler fra Frys eller Den vegetariske slakteren bedre. Sjekk helsekostbutikk, matbutikker med stort utvalg som Meny og Ultra eller i Sverige. La de bli gylne, men de skal ikke hardstekes.

I en stor gryte har du i vegansk smør og steker finhakket løk og sopp delt i fire eller i skiver. Stekes til soppen er gylden. Ha over soyasausen og la den steke litt inn, før du heller over soyafløten. Rør inn tyttebærsyltetøy og knust enebær (dette gir mye av den gode viltsmaken) og smak til med salt og pepper. Ha gjerne i mer soyasaus også. Rør inn yoghurten for en litt friskere og småsyrlig smak og la det småputre i fem minutter. Ha så i de stekte strimlene og ertene og la det putre fem minutter til.


Server med rykende varme poteter, en god klatt med tyttebærsyltetøy og gjerne en dæsj med mer yoghurt eller vegansk rømme.

lørdag 5. desember 2015

Vegansk julefestival lørdag 12. desember!


Bilde av Sally Renshaw//VeganNorway

I dag er det nøyaktig en uke til en av årets største begivenheter - nemlig vegansk julefestval på Vulkan Arena, og jeg gleder meg som en unge! Det er min gode venn Thomas, aka Veganmannen som arrangerer igjen, og han har jobbet så hardt for å sette sammen en knallbra lineup av kokkekurs, matservering og spennende boder hvor absolutt alt er helt vegansk. Her trenger du ikke lese innholdsfortegnelser (med mindre du har allergier, såklart), her er det bare å hive innpå med alt som er godt. Jeg skal i hvert fall spise meg stygt mett, handle inn både julegaver og julemat, møte likesinnede og endelig få kjenne litt julestemning på kroppen.
Herregud, jeg kommer til å blakke meg helt, men det er vel verdt det.

 
Nøttestek fra Vegetarbloggen


Hva jeg gleder meg aller mest til:

Fristelse café -Altså hallo. Jeg er ikke egentlig et dessertmenneske, og kaker frister meg sjeldent, men alt hva Fristelse café i Drammen lager av posjonskaker og desserter får meg til å sikle en innsjø.
Jeg tar en av alt.

Gå Vegan - Cateringfirma som leverer til hele østlandet. Jeg er så sykt klar for juletallerkenen de serverer i år, som består av nøttestek, pølse, middagskaker, kålrabistappe, poteter, rødkål, saus og tyttebær, med riskrem til dessert. Jeg har tidligere spist lasagne fra dem som er noe av det beste jeg har smakt i mitt liv. Og du? De leverer julemiddag på døren! Dette kan du bestille på standen deres.

Vegetarbloggen + Nettmat - Min gode venn Mari Hult kommer! Hun har vært en enorm inspirasjon for meg etter at jeg ble veganer og hun lager fantastisk mat og forteller hvordan du kan få til det samme på ditt eget kjøkken. På festivalen skal hun holde kokkekurset "nøttestekhjelpen", men alt du trenger å vite for å lage den berømte nøttesteken fra den tidligere vegancafeen Resept. Det er i hvert fall denne jeg spiser på julaften hvert år, så dette bør du få med deg. I samarbeid med nettmat, har Mari i tillegg lansert en vegansk matkasse som også vil bli tilgjengelig for Oslo-borgere fra nyåret. Jeg gleder meg til å teste!

Ragnhild Nordrum - Jeg har lest bloggen til Ragnhild i flere år, hvor hun skriver om helse, livsstil og kosthold, og legger ut nydelige og inspirerende oppskrifter på masse deilig raw food. Nå gleder jeg meg til å se henne igjen og til å kjøpe hennes hjemmelagde rå sjokolade som hun selger på standen sin, sammen med det fine kokebokheftet sitt "Naturlig godt!" som allerede står i bokhylla mi og venter på meg. Du kan lese bloggen hennes HER.

Veganermat/Veganlife - Her skal det handles! Jeg bestiller aldri veganmat på nett fordi frakten er så dyr. Da blakker jeg meg heller en sjelden gang på helsekost eller kjøper med når jeg er i utlandet. Men utvalget på disse nettbutikkene skal det ikke stå på, for de har så utrolig mye godt! Kjøtterstatninger, oster, tørrvarer, sjokolade, you name it. Du slipper fraktkostnaden, og som regel har de gode festivaltilbud.

Sigurds kaker - Jeg har ikke hørt om Sigurd før, men han er 10 år gammel, elsker dyr, elsker å bake og vil bringe veganske kaker og muffins til folket. Hva er det å ikke like? Go Sigurd!

Kokkekurs med Janne fra Veganmisjonen - Herlig het, så mye bra folk som kommer! Jane holder til vanlig kokkekurs sammen med Veganmannen under firmaet VeganPlan, men i år kjører hun solo og skal hun lage julemat med bl.a soyaribbe. Jeg har aldri rukket å få med meg kokkekurs på de tidligere vegatarfestivalene jeg har vært på, men nå skal jeg søren meg ta turen, for hva denne dama klarer å trylle frem på kjøkkenet er intet mindre enn fantastisk, og det var Jane som lærte meg at det å lage vegansk mat er lett som en lek når man bare har en virtuell hånd å holde i. Hennes innlevelse på scenen er forøvrig en opplevelse i seg selv.

Kokkekurs, julemat og god stemning, her med Veganmisjonen og Veganmannen.


Resten av utstillerne under årets julefestival finner du HER.

Så om det fortsatt skulle være noen tvil: det er lørdag 12. desember kl. 12-18 det skjer, det er på Vulkan Arena du skal være og det er 100 kroner av lønna di det koster deg å få med deg alt dette og mere til.
Håper vi sees. Jeg er hun med kålrabistappe i hele ansiktet og stjerner i øya. Kom og si hei!

Mer info finner du på www.julefestival.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...