torsdag 27. mars 2014

Hjemmelaget, økologisk peanøttsmør

Det trente øye vil se at det er cashewnøtter på toppen og ikke peanøtter, men samme det.
Advarsel! Under følger refleksjoner over dårlige og mindre dårlige peanøtter. Hopp over denne delen om du bare vil ha oppskrift på kjempegodt, økologisk peanøttsmør. Denne er sunnere, billigere og selvfølgelig bedre enn den kjipe du får på butikken. Jeg lover!

Jeg bruker peanøttsmør på og i nesten alt jeg spiser; på frokostblanding, i havregrøt, i bakst, på pannekaker og i sauser til middager (prøv litt peaanøttsmør i maten neste gang du laget Thai, fy fader). Men så var jeg tom for peanøttsmør plutselig og tura ned på butikken for å kjøpe et nytt glass. Pris? Nesten 30 kroner. Inngredienser? Druesukker, fullherda vegetabilsk fett (hørte jeg palmeolje?), salt, enda mer fett og litt peanøtter. 74 % for å være presis. Du trenger ikke være rakettkirurg for å forstå at det da er 26 % med drit. Det slo meg også at peanøtter er den billigste nøtten å kjøpe i pose. Men så inneholder denne gjerne også mye lort du ikke vil ha i kroppen din, slik som nettopp herda fett og alt for mye salt.
Nå ble det mye ranting om peanøtter her, men frykt ikke. Jeg kommer til poenget sånn ca akkurat nå; en pose med økologiske peanøtter ristet i peanøttolje og litt salt kostet meg 19 kroner på kiwi, og denne har en nøtteprosent på 96! Halleluja! Og disse 250 grammene med lykke gir meg samme mengde peanøttsmør som den som var full av drit. Konklusjon: Lag selv. Alltid. 

Du trenger:
 • 1 pose økologiske, ristede og saltede peanøtter 
 • Var det noe annet?
 • Nei det var det visst ikke

Hiv hele posen i en blender og kjør til du får peanøttsmør. Du trenger ikke tilsette noe olje, fettet finnes allerede inni nøtta. Bare la den gå en stund, og skyv gjerne masse ned igjen om den flytter seg oppover sidene. That's it!  Bruk gjerne 13-kronersposen med peanøtter om du er skikkelig skrapa på pengefronten.
Oppbevares på lufttett glass og holder seg en måneds tid, selv om jeg mistenker at det vil forsvinne fort.

11 kommentarer:

 1. Elsker hemmelaget peanøttsmør :D Men blir nok ofte Green Choice sin på meg, litt lat der.

  SvarSlett
  Svar
  1. Den har jeg ikke prøvd før. Greit å ha stående til late dager ;)

   Slett
 2. Hihi, 26 % med drit ;) Mennesker er så rare altså, som bruker pengene sine på slikt. Tror veldig mange tenker mat kun som fyll i magen, og intet mer.
  Hjemmelaget er alltid best, og lite slår nylaget litt halvvarmt nøttesmør. YUM!

  SvarSlett
 3. Må prøves :-) Men hvis man ikke orker å lage selv er Green Choice Økologisk Peanut Butter et godt valg: 99,3 % peanøtter og resten havsalt :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Oj, så flott! Da skal jeg absolutt sjekke den ut :) Takk for tips!

   Slett
  2. Har du instagram? Hadde vært kult om du delte bilder og oppskrifter der? Liker bloggenndin veldig godt ettersom jeg nylig har skjønt det og blitt vegetarianer.

   Slett
  3. Hei! :) Ja, jeg har faktisk akkurat opprettet en, men den er ikke fryktelig aktiv enda. Følg meg gjerne på menhvaspiserduegentlig :) Tusen takk for fine ord og gratulerer med vegetarismen! :D

   Slett
 4. Bruker også Green Choice, er god den, men må nok prøve denne varianten også :)

  SvarSlett
 5. Hjemmelaget peanøttsmør er best! Men min kiwi har ikke disse peanøttene :( Jeg kjøper rå, usalta peanøtter uten skall hos min nærmeste innvandrerbutikk. De rister jeg i ovnen selv og lager peanøttsmør av de etter det. Bruker ikke oe ekstra olje og bestemmer selv saltmengden. Smaker ganske annerledes enn butikken sin! Og føles mye tryggere å spise :D

  SvarSlett
 6. Alle peanøttsmørene jeg kjøper har rundt 99% peanøtt. Noen har bare litt havsalt også, noen er helt uten det også. Kjøper som regel på Meny eller helsekost. :)

  SvarSlett
 7. Spiser stort sett en variasjon etter denne oppskriften :)
  https://www.facebook.com/media/set/?set=a.253659088389132.1073741829.250779902010384&type=1&l=4818bdf106

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...