Da jeg var i Berlin for noen år siden, smakte jeg vegansk majones for første gang. Det var den lille, vegetariske burgersjappa Yellow Sunshine i Kreuzberg som serverte ulike dipper til påmfrien, deriblant en kjemepegod hvitløksveganese. Jeg ble så sjokkert over at både smak og konsistens stemte overens med originalvarianten at jeg måtte få med meg oppskriften. Jeg har testet meg fram med både blandeforhold og smakstilsetninger og landet på disse fire variantene, som smaker like godt til påmfrien som på brødskiva.
Basisoppskrift
- 1 dl soyamelk
- 2 dl rapsolje
- 1 ss eplecidereddik
- 1 ts dijon-sennep
- 1/2 ts havsalt
Ha soyamelk, sennep og eddik i en bolle. Visp med stavmikser mens du tilsetter litt og litt av oljen til det tykner. Smak til med salt. Denne oppskriften gir en tykk og god veganese. Vil du ha den litt tynnere, dropper du bare litt av oljen. Sett kaldt så det får sette seg litt. Oppbevares på luftett glass i kjøleskap.
God alene - enda bedre med smaktilsetninger. Jeg har brukt halve mengden til ett glass med dipp. Vil du lage alle fire, dobler du oppskriften over og deler i fire. Vil du bare lage en av dem, kan du enten halvere basisoppskriften eller tilsette dobbel mengde smakstilsetning.
Søt karri og sennep
- Halv mengde veganese
- 1 ts karripulver
- 1 ts dijon-sennep
- 1 ts agavesirup
Barbecue
- Halv mengde veganese
- 1 ss barbecuesaus (Santa Maria)
- 1 ts chilisaus
- Halv mengde veganese
- 1 hvitløksfedd, raspet
Ost og løk
- Halv mengde veganese
- 1 ts næringsgjær
- 1 ts løkpulver
Kan gjerne tynnes ut med vann.
Pøv veganesene til sandwicher. Denne er med søt karri og sennep, velami fra Viana, avokado og tomat.
OMG!!! Jeg har jo laget majones slik siden jeg ble veganer, men jeg har ikke tenkt over at man kan lage andre typer enn vanlig og aioli, haha. TAKK!!! Ost og løk høres spennende ut. Sennepsgreia hørtes skikkelig nam ut.
SvarSlettJeg har bare kjøpt på glass, jeg. Smaker jo papp i forhold. Aldri mer :P Alle er kjempegode, anbefaler deg å prøve ;)
SvarSlettJeg sier ja takk til begge deler :) Men hjemmelaget majones er jo så lett å surre ihop.
SvarSlettTusind tak, det skal klart prøves :-)
SvarSlettJeg er lat, så jeg brukte Tofutti kremost i stedet for å lage majones når jeg skulle lage sennep- og karrivarianten. Funket kjempebra :-)
SvarSlettTro om det går an å lage uten soya, med nøttemelk eller lignende? Har du prøvd det?
SvarSlettHei Tonje :)
SlettDet vet jeg faktisk ikke, men jeg prøvde med havrefløte og det gikk ikke i det hele tatt :P Men gi meg gjerne en tilbakemelding om du prøver det ut.
Jeg lagde en lightversjon av denne majonesen, og det funket kjempebra! 1 del hvitløksmajones til to deler vegansk ostesaus/krem (soyamelk, maisenna, sennep, sitronsaft og næringsgjær). Nam nam!
SvarSlettEr det mulig å droppe eddiken?
SvarSlettHmmm, det er jeg usikker på, du må nesten bare prøve. Men eddiken setter igang en kjemisk prosess som er ganske essensiell - også gir det en veldig god smak. Det vil kanskje ikke tykne på samme måte uten, men gi meg gjerne beskjed hvis du prøver :)
Slett