søndag 8. september 2013

Ostesmørbrød uten ost

Ostesmørbrød er noe av det diggeste i hele verden. Det går raskt å lage og krever få ingredienser.
Men hvordan blir de egentlig når man ikke spiser ost? Det skal jeg fortelle deg; akkurat som de skal være!
Disse er laget med de fantastisk gode Jeezini-ostene som smaker slik som ost skal smake, bare enda bedre.
(Og hvis du måtte lure; de er helt uten palmeolje!)
Jeg har brukt en naturell og en sterk, meksikansk variant. Jeg har sett flere skrive at de ikke smelter, men det gjør de da så absolutt. Du kan bruke andre veganske oster også, bare vær forberedt på at de mest sansynlig smaker drit. Men når sant skal sies, trenger du egentlig ikke bruke osteerstatninger heller. Prøv med veganese, tomat og avokado eller kanskje hummus og soltørka tomat? Mulighetene er mange.

Du trenger
  • Fire skiver grovt brød
  • To skiver Jeezini
  • Pesto
  • Fersk eller soltørket tomat
  • Smør eller olje til steking

Toast er så enkelt at det egentlig ikke trenger noen fremgangsmåte. Doble brødskiver med masse digg, smæk smæk - stek. Smør pesto på alle fire brødskivene og legg det fyllet du vil ha på to av dem. Jeg brukte litt ovnsbakt søtpotet på den ene. Legg de to siste brødskivene over som lokk og smør med smør eller olje på utsiden. Vil du ha begge sidene krispy, legger du toasten i toastjernet med den smørte siden ned før du smører oversiden og klapper igjen hjernet.
La de bli godt brune før du tar de ut, da blir de ekstra sprø. Så er det bare å hive innpå.
OBS! Sterkt vanedannende. Spises på eget ansvar.

For lignende alternativer, prøv taco cheeze melt eller pannestekt toast med røkt ost.
Også kan du i samme slengen overse de elendige bildene, gidder du?


fredag 19. juli 2013

Sprø tortillasnacks med lime og havsalt

At noe så enkelt kan være så godt! Halvveis hjemmelaget snacks på null-komma-niks. Har du lefser igjen etter tacoen? Gi de en runde i stekepanna! Eller bare kjøp inn en stor pakke og stek opp alt sammen. Her forsvinner det fort.


Du trenger
  • Tortillalefser
  • Olje til steking
  • 1/2 lime 
  • Grovt havsalt

Skjær lefsene opp i åtte stykker som en pizza. Varm litt olje i en panne og la lompene få steke på begge sider til se blir brune og sprø. Legg de over på kjøkkenpapir, klem over litt limejuice og strø på godt med havsalt. Kjempegode som snacks med litt hjemmelaget dipp, eller som tilbehør til middager.

Dippen på bildet er rester etter en gryte med søtpotet blandet med tahini og limejuice. Her kan du bruke alt fra yoghurtbaserte dipper til guacamole og salsa.

mandag 24. juni 2013

Theas bokhvetepannekaker med tre ingredienser (glutenfrie)

Disse pannekakene er et lite mirakel; de smelles sammen på ett minutt, og inneholder bare tre, sunne ingredienser. De er sukkerfrie, melkefrie, glutenfrie, nøttefrie og kan gjøres soyafrie. De holder deg mett lenge og passer like godt til både salt og søt topping. Hva med sunne dessertlapper med frukt eller sjokolade og nøtter?

Jeg har sett at mange veganere sliter med å få til vafler og pannekaker og styrer på med ekle eggerstatninger og slimete linfrø. Her er det banan som er helten, og som gir tykke, søte og gode pannekaker eller lapper som henger godt sammen. Bokhvete er naturlig glutenfritt og mineralrikt. Det var på besøk hos min fine venninne Thea at jeg fikk servert disse godbitene. Jeg våknet til nytraktet kaffe og duften av nystekte pannekaker. Nå lager jeg de så ofte jeg kan, både til frokost og mellommåltid. Favoritten er med et tynt lag tahini eller nøttesmør og friske grønnsaker som salat, agurk, spirer og paprika.


Til seks lapper:
  • To godt modne bananer
  • 1 dl soyamelk
  • 0,5 dl bokhvetemel

Mos bananene i en bolle og tilsett mel og melk. Disse funker like fint med annen type plantemelk, men melet har jeg ikke forsøkt å bytte ut enda (gi meg gjerne en lyd hvis du gjør). Smelt litt vegansk smør i en panne og stek lappene på middels varme til de blir brune og fine. Størrelsen velger du selv, men jeg synes de passer best som små lapper. Servér med favorittpålegget ditt eller eksperimenter med ulike kombinasjoner.
Vil du ha søtt pålegg, anbefaler jeg å ha litt salt i røra, for å balansere sødmen til bananene.


Flere frokosttips finner du her.

tirsdag 21. mai 2013

Nye påleggsfavoritter

Jeg har omsider fått prøvd ut de nye ostene fra Jeezini og det har medført at jeg utelukkende har spist brødskiver i tre dager. I kidd you not. Men med så godt pålegg er det  vanskelig å la være. Ostene kommer i mange smaksvarianter. Jeg prøvde pikant, mexicana og den med oliven, men hadde jeg måttet betale for de selv, så hadde det nok bare blitt én (takk mamma!) Alle tre var kjempegode på smak og ligner på taffelost i konsistens. Litt mer gummiaktig enn vanlig gulost, men det gjør ingen ting. Disse edlle skivene kunne lurt hvem som helst!

Når var sist en veganer kunne spise nystekt brød med smør og gulost? Praise the lord! Eller i hvert fall produsenten Vegourmet. Du får kjøpt ostene hos Veganlife og i utvalgte helsekostbutikker. Prisene varierer fra 37 - 58 kroner. Ikke den snilleste prisen, men pakkene er store og osteskivene mange. Og det er garantert verdt det når du ikke har spist skikkelig ost på noen år (de sure, veganske tåfisostene er søppel).

Ostene smaker nydelig sammen med vegansk pesto og ajvar - en sterk, makedonsk chili- og paprikadipp med aubergine fra Mama's som jeg fant i en tyrkisk importbutikk. Jeg har blitt helt hekta og spist opp et helt glass bare som pålegg. Smakene er uslåelige sammen. Pestoen lager du enkelt selv av frisk basilikum med litt olivenolje, hvitløk og havsalt. Jeg brukt Pesto alla Genovese fra La Favorita Live som er uten parmesan og selges i glass på en kilo(!) på bl.a Smart Club.

mandag 22. april 2013

Sunn Snickers-shake!

Denne tittelen fortjener et aldri så lite utropstegn, for det er ikke så ofte at sunt og syndig kan gå hånd i hånd. Nok kryptiske forklaringer, dette er rett og slett en kjempegod dessert-shake, eller smoothie om du vil, som ikke inneholder et eneste gram tilsatt sukker. Og best av alt; den smaker ikke litt sunt engang! Nyt en kjempegod shake med god samvittighet. Jeg lagden den for første gang i går kveld, men rakk ikke engang å ta bilde av den før hele var konsumert. Noe sier meg at denne blir et hyppig innslag på frokostfronten fremover. Lyst på andre sunne shaker? Prøv jordbærmilkshake, bjørnebærsmoothie eller blåbærsjokoshake.

Til et stort glass
  • 1-2 godt modne bananer, gjerne økologiske og fryste
  • 1 stor ss peanøttsmør
  • 1 ss rått kakaopulver
  • 1/2 ts vaniljepulver
  • Ett glass plantemelk
  • Evnt litt agavesirup

Kjør alle ingrediensene i en blender til en glatt og kremet masse. Juster evnt med mer eller mindre melk. Bruker du godt modne og økologiske bananaer, trenger du ikke søtning, men smak deg gjerne fram med litt agavesirup. Frosne bananer gir en kjempegod milkshake, men er ikke nødvendig.  Tilsett gjerne også kokosolje og hampfrø eller andre sunne godsaker om du ønsker. 

mandag 1. april 2013

Påskefrokost: vegansk eggerøre med spinat

Vi spiser aldri så mye egg som i påsken. Det er tradisjon og det skal jeg ikke krangle på. Men om det er så etisk, er en helt annen sak. Visste du f.eks at hannkyllinger ikke er verdt noe for eggindustrien og derfor blir drept? Ja, ikke bare drept, de blir kvernet levende, selv i økologisk landbruk. Internett er full av dokumentasjon, men jeg skal spare deg for det i denne omgang. Derfor er det fantastisk å tenke på at det går ann å lage eggretter helt uten egg! Det er denne "eggerøren" et godt eksempel på. Det er enkelt, raskt og sunt, helt fritt for kolesterol (slik vanlige egg er fulle av) og smaker kjempegodt. Den er neppe helt identisk med originalen, men jeg synes faktisk eggerøre av tofu smaker mye bedre enn den av hønemensen. Du tilsetter grønnsaker og urter etter smak og lesser på med de krydderne du vil ha. 

Etter jeg be veganer har jeg hverken savnet egg eller kjøtt, men noen ganger er det godt med et måltid som minner om det jeg spiste før. Like godt, bare sunnere og helt uten lidelse. Jeg har skrevet om scrambled tofu før, det innlegget finner du her.

Du trenger
  • 1 pakke fast tofu (Alpro)
  • 1 ts gurkemeie
  • 1 ts salt
  • 1 ts hvitløkspulver
  • 1 ss næringsgjær
  • 2 ss soyamelk (kan sløyfes)
  • God neve hakket spinat

Hell vannet av tofuen og tørk den godt med kjøkkenpapir eller et rent håndkle. Varm litt olje i en stekepanne og riv opp tofuen mens du legger den i panna. Bitene kan være så store du ønsker, men de tregner ikke være identiske. Rør i tofuen mens den stekes, så den blir gyllenbrun. Tilsett krydderne og rør godt. Ha så i spinaten og soyamelken om du vil ha en litt kremet variant som ligner mer på vanlig eggerøre. La stå på svak varme til melken har kokt inn og spinaten har fat sammen. Smak evnt til med mer salt.

Perfekt påskefrokost; tofu scramble, solsikkebriks med avokado og tomat og karamellkaffe laget med Arabicakaffe, Provamel soyamelk med vanilje og noen teskjeer kokossukker.

fredag 29. mars 2013

Dampet asparges med appelsinhollandaise

Jeg er litt gul fortiden, mye mulig fordi det er påske. Derfor slo jeg til med en skikkelig gul saus i dag - påske edition. Si hallo til Bernaisesausens mor; fru Hollandaise. Sausen er tykk og kremet, søt og mild med en litt syrlig ettersmak. Passer perfekt til nydampet asparges eller andre retter som krever en tykk og god saus. Denne er bl.a fantastisk over nykokte poteter og Gyros.
Sausen lages originalt med smør og eggeplommer som må røres raskt sammen og ikke bli for varmt, for da skiller det seg. Hvorfor stresse med vanskelige sauser som lett blir ødelagt, fulle av kallorier og dyremishandling, når du kan lage en mye enklere og litt sunnere variant som ikke skader en sjel? Tommel opp sier jeg bare. Egg er virkelig ikke så praktisk (eller etisk) som alle skal ha det til.   

Du trenger
  • En bunt asparges
  • 3 ss vegansk smør
  • 2 ss hvetemel
  • 3 dl soyamelk
  • 1 ss mango- eller eplecidereddik (kan sløyfes)
  • Lite dryss gurkemeie
  • En knivsodd cajennepepper (kan sløyfes)
  • 1 ts næringsgjær (kan sløyfes)
  • 1/2 ts løkpulver
  • 1 ts sitronpepper
  • 1/2 appelsin
  • Havsalt

Fjern den nederste delen av aspargesen. Fyll en stor kjele med en cm vann og litt salt (det skal ikke dekke aspargesen, bare være i bunn). Skru på full varme og sett på lokk. Når vannet fosskoker, har du i aspargesen og setter på lokket igjen, så du holder på dampen. Innen fem min bør aspargesen være mør og fin, sjekk med en gaffel.

Smelt smøret i en kjele og rør inn melet til en grøt. Ha i soyamelken og gi det hele et nytt oppkok. Når sausen begynner å tykne, tar du den til side og rører inn de andre ingrediensene. Appelsinen skal du bare klemme saften ut av, men det er ingen ting i veien for å ha med litt av fruktkjøttet også. Hell et rikelig lag saus over aspargesen og dryss over nykværnet pepper eller sitronpepper. God, dyrevennlig påske! :D

torsdag 28. mars 2013

Pistasjmarsipan og sjokoladeknekk

Hver gang jeg er innom den fine bloggen til Anette, blir jeg fristet av alle godbitene hun legger ut oppskrift på. Disse herlighetene er intet unntak; kjempegod og crunchy pistasjmarsipan med mørk sjokolade. Jeg er ikke så stor på godtespisingen, men disse får jeg virkelig ikke nok av. Marsipanen er enkel å lage, krever få ingredienser, kan lages helt uten raffinert sukker og slår vanlig marsipan rett ned i støvlene. Den kan også lages helt rå om du ønsker det. Jeg har laget min egen variant av marsipanen av det jeg hadde tilgjengelig. I denne omgang brukte jeg ferdig sjokolade, men neste gang skal jeg lage min egen, rå sjokolade. Originalinnlegget til Anette finner du her.

Fyll påskeegget ditt med vegansk godis, så kan du kose deg hele påsken uten at noen trenger å lide for det.
For andre veganske godbiter, kan du sjekke kategorien søtsaker.


Du trenger
  • 1 dl pistasjnøtter uten skall
  • 1 dl valnøtter, cashewnøtter eller mandler
  • 1,5 ss agavesirup
  • 1 ss kokosolje eller kakaosmør
  • 1/2 ts vaniljepulver
  • Godt dryss havsalt
  • 200 g mørk, vegansk sjokolade

Legg noen nøtter tilside til pynt. Kvern nøttene til et fint mel i food proscessor og hell over i en bolle. Jeg brukte usaltede, lett ristede pistasjnøtter fra Den lille nøttefabrikken og valnøtter. Bruker du saltede nøtter, kan du sløyfe havsaltet. Smelt kokosoljen eller kakaosmøret i vannbad og bland inn i nøttemassen med alle de andre ingrediensene. Kna deigen forsiktig så alt blir godt blandet. Form marsipanen til egg, pølser eller kuler og sett i kjøleskap i 15 min så det får sette seg litt.


Smelt sjokoladen i vannbad eller i mikro. Dypp marsipanen helt eller delvis, strø over hakkede pistasjnøtter og sett kaldt til sjokoladen får stivnet ordentlig. Resten av sjokoladen kan du helle utover litt bakepapir og strø over hakkede nøtter og litt havsalt. Her brukte jeg salte, ristede pistasjnøtter (står ikke i oppskriften). Knekk opp i passe store biter når alt har stivnet. Oppbevares i lufttett boks i kjøleskap.

fredag 22. mars 2013

Nutanaburger, hjemmelaget påmfri og veganese

I helgen er det digg med litt ekstra junk, i hvert fall av den sorten som ikke krever så mye forberedelser.
Hos meg faller valget ofte på burger fra Nutana med masse grønnsaker, hjemmelaget påmfri og en god dipp.
Har du prøvd å lage påmfri med eddik før? Det gir en interessant og kjempegod smaksopplevelse.

Du trenger
  • 8 poteter
  • 1 ss rapsolje
  • 1 ss mango- eller eplecidereddik
  • Havsalt
  • Nutanaburger
  • Burgerbrød
  • Salat, tomat, agurk, avokado, løk
  • Ferdig eller hjemmelaget vegansk majones
Vask og skrell potetene og skjær dem i tykke strimler. Ha de over i en stor bolle og vend inn olje og eddik. Hell potetene over på bakepapirkledd stekebrett, dryss over masse havsalt og stek i ovnen på 200 grader.
Jeg glemte å ta tiden, men regner med de trenger en 20 min.

Nutanaburgerne skal også tilberedes i ovn. Legg de sammen med påmfrien eller på en rist på en rille over.
Server med salat, tomat, løk og avokado og vær generøs med veganesen. Prøv f.eks den med hvitløk til påmfrien og den med barbecue på selv burgeren. Oppskrift på fire ulike varianer finner du her.

torsdag 21. mars 2013

Uglematboksen presenterer: turwraps med tofu

Ut på tur; aldri sur! Spesielt ikke når verdens fineste matboks er fylt til randen av grove wraps med marinert tofu, hjemmelaget veganese og masse grønnsaker. Wraps er lettvint å lage i forkant og enkelt å spise på farten. Fyll de med det du liker og prøv deg fram med marinader, dressinger og kombinasjoner.  Jeg har brukt veganese med barbecuesmak og med søt karri og sennep. Begge egner seg helt supert som pålegg.
Se link under for oppskrift. Du kan også bruke vegansk kremost.
En annen wrapfavoritt er disse med tofu og mango.


Du trenger:
  • 1 pakke fast tofu (Alpro)
  • 2 ss soyasaus
  • Hjemmelaget veganese
  • Grove tortillalefser
  • Avokado
  • Cherrytomater
  • Salat

Hell vannet av tofuen, tørk godt med kjøkkenpapir og skjær i tykke strimler. Stek tofuen i litt olje til den er gyllenbrun på alle sider. Hell over soyasausen og la stå til alt har trukket inn. Avkjøl på kjøkkenpapir.

Smør en lefse med valgri veganese og legg på grønnsaker og tofustrimler. Her bruker du det du har lyst på. Rull sammen og del over på midten. Du kan selvfølgelig også bare bruke grønnsaker, eller erstatte tofuen med vegansk kjøttpålegg som Velami. Se hva du finner i helsekostbutikken.

Uglematboksen vil returnere innen kort tid med flere veganske turfavoritter.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...